BEBE I MAME

Majčinska ljubav jača bebinu inteligenciju

Avaz.ba

29.8.2017

Prema najnovijim istraživanjima, koja su sproveli naučnici sa Univerziteta u Njujorku, brižno materinstvo zaista jača i stimulira razvoj bebinog mozga, a prisustvo majke ima pozitivan uticaj na stvaranje neurona kod mališana.

Istraživanje je sprovedeno na pacovima, koji su bili uzrasta od 12 do 20 dana. Kod posmatranih pacova zabilježena je povećana proizvodnja neurona u prisustvu majke što direktno utiče na razvoj mozga. Takođe je uočena nestalna moždana aktivnost od trenutka kada su se majka i njeno mladunče odvojili.

Studija, koja je objavljena još u časopisu ''Current Biology'', među prvima su indicirali da prirodna i rana privrženost, koja uključuje dojenje i maženje, predstavlja ključnu fazu u postnatalnom razvoju mozga.

Ređina Salivan (Regina Sullivan), profesorica Univerziteta u Njujorku i autor ovog projekta naglašava da istraživanja pokazuju da senzorna stimulacija majke kod sisara pomaže razvoju i oblikovanju mozga, kao i definiranju uloge njegovanja i značaja majčinstva u razvoju zdravog mozga.

Analize i proučavanja video materijala u trajanju od skoro 100 sati i električno čitanje mozgova pacova pokazuje da veza majke i mladunčeta/djeteta direktno utiče na ranu moždanu aktivnost.

- Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj i odgoj djece, dodaje koautor studije.

- Naša istraživanja pomoći će naučnicima i kliničkim doktorima da uvide koliko zapravo interakcija i biološka privrženost majke i djeteta nakon rođenja utiče na razvoj mozga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.