BEBE I MAME

Ime djeteta govori mnogo o roditeljima: Otkriva karakter i ambicije

( Ilustracija)

Avaz.ba

9.9.2017

Čak i da niste roditelj, sigurno je da imate listu imena koja biste dali svom djetetu. A ona, zapravo, mnogo govore o vama.

Imena poznatih ličnosti

Sve više roditelja daje imena prema omiljenim likovima iz serije ili poznatim ličnostima. Trend "što neobičnije - to bolje" tako se nastavlja već nekoliko godina. Roditelji koji bebama daju takva imena najčešće su od okoline smatrani željnim pažnje. Čest je slučaj da su oni sami dijelili ime s mnogo drugih, pa im se to nije svidjelo. Imajte na umu da ista imena sigurno neće biti popularna za desetak godina kada vaše dijete uđe u pubertet.

Starinska imena

Roditelji koji djeci daju starinska imena smatrani su konzervativnim. Ali, to ne mora da bude sa lošim prizvukom. U moru čudnih imena nije loše prisjetiti se nekih lijepih starih. Ali, ako dajete ime po precima, trebalo bi da vodite računa o takozvanom „pravilu tri generacije“.


Jedinstveno ime

Često roditelji žele da izmisle potpuno novo ime tako da neko postojeće malo prilagode promjenom nekog slova. Pritom budite vrlo oprezni, ne želite da jednog dana vaše dijete ismijavaju u školi zbog imena, zar ne? Ne dozvolite da vaša želja za kreativnošću djetetu bude teret za cijeli život. 

Porodična imena

Osobe koje za svoju djecu biraju imena članova porodice smatraju se najviše sentimentalnima. Uzmite u obzir i zvučnost imena, jer većina ljudi kroz život neće saznati sentimentalnu priču koja stoji iza samog imena.

Uniseks imena

Imena koja jednako dobro pristaju i muškoj i ženskoj djeci i dalje su poprilično čest izbor. Roditelji koji djeci daju takva imena najčešće su vrlo uspješni u svom poslu. Uniseks imena imaju taj deklarativan smisao, pa se smatra da će djelimično i zbog imena dijete biti uspješnije na poslovnom planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.