BEBE I MAME

Ne kažnjavajte dijete ako noću mokri u krevet

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.9.2017

Problem noćnog umokravanja kod jednog broja mališana postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za neke povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji u takvim situacijama mogu da naprave jeste da vrše dodatni pritisak na dijete. 

Zato baš ovih dana Univerzitetska dječja klinika u Tiršovoj, između ostalog i tematskim bilbordima skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dijete ako noću mokri u krevet. Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije rijetkost, a liječenje medikamentima traje do šest mjeseci. 

U intervjuu za "Večernje novosti" profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, specijalista dječije hirurgije i urologije, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog curenje mokraće tokom sna. To je, naravno, samo procjena, tačan broj djece sa ovim problemom se ne zna. 

Da li roditelji na vrijeme traže stručnu pomoć? 

- Nažalost ne. Roditelji odlažu javljanje ljekaru jer smatraju da će problem spontano nestati. Djeca koja mokre u krevet ne rade to namjerno i nikako se ne preporučuje da ih zbog toga roditelji kažnjavaju. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da biva zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cijele porodice, i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posljedice po dijete. 

Šta je zapravo reper, kada treba potražiti pomoć ljekara? 

- Kada dijete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada se umokri jednom ili dva puta sedmično, potrebno je obratiti se ljekaru. Kada je noćno umokravanje posljedica fizioloških, a kad emocionalnih problema kod djece? 

- Najčešći razlozi noćnog mokrenja su smanjeni kapacitet bešike, pojačana proizvodnja mokraće u snu i čvrst san. Češće je kod dječaka i veoma često je i roditelj imao sličan problem u djetinjstvu. Znatno rjeđe su u pitanju različiti psihološki problemi, poput poremećene porodične dinamike ili nasilja. 

Noćno mokrenje ipak ne može da se posmatra kao izolovan problem, jer ono značajno opterećuje tu djecu. 

- Zanemarivanje ovog problema nepovoljno utiče na mnogo oblasti života djeteta i porodice na školske odnose i uspjeh, emotivnu dobrobit djeteta, samopouzdanje i dnevno funkcioniranje. 

Da li porodica uvijek reagira na pravi način? 

- Kada dijete mokri u krevet, nerijetko i svakodnevno, to remeti život djeteta, ali i ritam cijele porodice. Dešava se da roditelj pribjegne kažnjavanju djeteta kako bi riješio problem. Ovo je nevoljna radnja i kazna nije rješenje. Naprotiv, cijelu situaciju učini još težom. 

Psihološke posljedice noćnog mokrenja su povlačenje djeteta, pojačana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, pa posljedično i razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno djetetu pružiti podršku, posebno kada je riječ o adolescentu jer je taj period inače veoma izazovan. Dijete koje se budi u mokrom krevetu je dijete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku. 

Koliko je ta stručna podrška zaslužna za činjenicu da je među starijom djecom značajno manje onih koja se noću umokre? 

- Noću se umokrava svaki četvrti petogodišnjak i svaki 10. sedmogodišnjak. Uspjesi u liječenju su značajni i potreban je multidisciplinaran pristup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.