(Foto: Agencije/Ilustracija)

Opasnosti interneta: Tri razloga zbog kojih su djevojčice na društvenim mrežama nesretne

Avaz.ba
14.09.2017 11:07
A
A
A

Pritisak da na društvenim mrežama stvore sliku “savršenog života” utječe na mentalno zdravlje jedne od tri djevojčice, pokazala je nova britanska studija.

Istraživanje britanske ustanove koja brine o mentalnom zdravlju djevojčica “Girlguiding”, otkrilo je da je za čak 35 posto djevojaka od 11 do 21 godine najveća briga kako da budu bolje od svojih vršnjakinja ili kako da njihove fotografije budu bar jednake onima koje vide na društvenim mrežama.

Druga stvar o kojoj brinu djevojčice je da fotografija koju objave na društvenim mrežama ne bude shvaćena pogrešno i stavljena u kontekst koji one ne žele, kao i to kako će ih komentirati ljudi koje ne poznaju, da se ne iskompromituju ili izblamiraju.

I treća, ne manje važna stavka, koju je otkrilo istraživanje je to što je ovim djevojčicama od izuzetne važnosti kako će na fotografijama izgledati.

Zabrinjavajuća činjenica koju je otkrilo istraživanje je ta što roditelji ne prepoznaju kod djece ovaj problem. Samo dvanaest posto djevojaka reklo je da su im roditelji bili zabrinuti zbog toga što one toliko misle o tome kako će se predstaviti na društvenim mrežama.

Rut Marvel (Ruth), direktorica ove ustanove koja brine o mentalnom zdravlju mladih djevojaka, i koja je bila inicijator ovog istraživanja, kaže da djevojke žive pod jako velikim pritiskom da moraju na internetu da se prikažu savršenim, što veoma loše utječe na njihov realan život i šanse za uspjeh van interneta i društvenih mreža.

Džesi Filips (Jesse Phillips), iz britanskog ministarstva za ljudska prava potvrdila je da su rezultati zabrinjavajući i da savršenstvo postoji samo kao marketinški alat.

- Način na koji ove djevojčice doživljavaju sebe garantuje da će biti povrijeđene u budućnosti, i to će povrijeđivati same sebe jer neće ispunjavati svoja očekivanja. Ali nije samo to problem, problem je taj što su ta očekivanja nerealna i u realnom životu, onom mimo interneta, ne postoje. To će svakako utjecati na njihovo psihičko stanje u odraslom dobu, kao i na njihov cjelokupan život.