BEBE I MAME

Evo kada djeca počinju lagati - i kako ih natjerati da počnu govoriti istinu

( Ilustracija/Agencije)

Avaz.ba

14.9.2017

Djeca počinju da "uče" lagati kada napune dvije godine, a prve laži se odnose na poricanje loših stvari koje su uradila.


Zašto djeca lažu?

Djeca starosti 2 do 3 godine vole da se upuštaju u izmišljanje stvari, kao što je pijenje izmišljenog čaja na čajanci.

Kako se pojavi ova sposobnost za pretvaranje, sa njom dolazi i sposobnost za namjerno donošenje netačnih izajava kao što je - "nisam ja".

Međutm, ovako mala djeca ne u zimaju u obzir mentalno stanje osobe koje ih sluša kada izgovaraju ove "male laži".

Zbog toga je vrlo lako zaključiti kada lažu. Ako niko drugi nije bio u sobi, a zidovi su išarani, roditelji lako mogu da zaključe da dijete pokušava da ih obmane.

Stvari postaju nešto teže kada dijete napuni četiri godine. U ovoj fazi, djeca uzimaju u obzir ono šta druga osoba zna. Ipak, roditelji su i dalje u prednosti jer djeca ovih godina vrlo često izgube iz vida ono što govore i ono što moraju da kažu da bi vas uvjerila u istinu. Naprimjer, možda će insistirati da je neko drugi išarao zidove, iako je ta osoba upravo ušla u sobu sa vama.

Roditelji dobijaju dostojnog protivnika tek kada djeca napune sedam godina jer su u stanju da prikriju svoje laži, držeći se priče.

Šta možemo uraditi da spriječimo djecu da lažu?


Ako želite da stanete na put ovoj lošoj navici, ili da natjerate da dijete prizna da laže, potrebno je da ih uvjerite da neće biti u nevolji ako priznaju šta rade, kao i da bi vas govorenje istine jako obradovalo.

Isto tako, važno je da roditelji nauče djecu da cijene istinu i motiviraju ih kroz brojne priče kao što su "Carevno novo odijelo" i "Pinokio".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.