BEBE I MAME

Kada je vrijeme da djetetu date mobilni telefon?

( Ilustracija)

Avaz.ba

20.9.2017

''Svi u školi imaju mobilni'', počelo je dijete da vam prigovara ovih dana. Da li je već toliko odraslo? Da li je zaista trenutak da mu kupite mobilni telefon?

Već u prvim razredima osnovne škole, djeca danas dobijaju svoj prvi mobilni telefon. Da li je to luksuz i tek puka moda ili prava potreba koju, kao roditelj, morate da zadovoljite – pitanje je na koji možete da odgovorite jedino vi i vaša porodica. Nipošto nemojte kupovati djetetu telefon samo zato što kaže da bi voljelo da ga ima ili zato što ponavlja kako ga imaju svi njegovi drugovi. Međutim, psiholozi smatraju da postoje okolnosti kad je ta nabavka sasvim opravdana.

Veća sigurnost je jedan od glavnih motiva koji za mnoge roditelje predstavlja ključni argument. Ukoliko se dešava da dijete samo čeka autobus na nekoj usamljenoj stanici, ako trenira neki sport i ima pauze između nastave i treninga, ako se događa da njegovi drugovi krenu bez njega kući – sve su to situacije kad bi bilo dobro da dijete može da vas pozove i da mu makar "virtuelno" pravite društvo.

Prenatrpan raspored je drugi razlog koji roditelje motivira da djetetu kupe mobilni telefon. Djeca su danas zaista rastrzana između škole, drugova, porodice i vanškolskih aktivnosti – sporta, muzike, učenja stranih jezika. Ni vaš radni dan se ne skraćuje, već se dešava da imate sve više obaveza, zar ne? Mobilni telefon može da vam pomogne da lakše održavate komunikaciju s djetetom – možete da provjerite da li je na vrijeme stigao na trening, da li je nastavnica klavira odlučila da malo produži čas... Zamislite koliko olakšanje biste doživjeli da je moglo da vam pošalje poruku onog dana kad je zakasnilo kući zbog prekinutog saobraćaja na mostu!

Svaka porodica može imati i neke svoje specifične razloge. Mama sa jednog roditeljskog foruma prepričala je i traumatičan trenutak kad se iznenada onesvijestila kod kuće, a njena trogodišnja kćerkica zatekla mobilni pored nje i pritiskom na zelenu slušalicu pozvala baš tatu! Veliko je pitanje da li bi to uspjela da uradi sa fiksnim telefonom. Ovaj slučaj je možda previše ekstreman, ali većina roditelja smatra da je onaj trenutak kad ''pustite dijete samo u svijet'' – u školu ili kod drugova – istovremeno i odgovarajući momenat da mu date mobilni telefon.

Ne zaboravite da to ne mora biti i njegov lični telefon. U prvo vrijeme i za kratke izlaske možete da mu date na korištenje i svoj rezervni aparat – tako će dijete polako učiti kako da se njime koristi i sticati odgovornost umjesto da misli kako je to nova igračka. Prelazno rješenje je da dobije svoj telefon, ali ne i pravo da ga stalno nosi. Jednostavno, odredite koje su to prilike kad želite da dijete ima i ovo sredstvo komunikacije na raspolaganju. U svim ostalim situacijama, telefon treba da stoji na dogovorenom mjestu u kući i da se nepredviđeno koristi samo u hitnim slučajevima. Na kraju, kad procijenite da su se stekli svi uslovi da dijete počne da stalno nosi mobilni telefon, dogovorite osnovna pravila njegove upotrebe i ne propustite da dijete upozorite na prijetnje koje vrebaju u prostoru mobilne komunikacije u koji ulazi pomoću ovog uređaja. Prednost mobilnog telefona je i u tome što možete da u velikoj mjeri kontrolirate njegovu upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.