BEBE I MAME

Odluka da imate dijete može biti najgora odluka u vašem životu - tako barem tvrdi nauka

( Agencije)

Avaz.ba

25.9.2017

Ukoliko su vaši prijatelji osnovali svoje male porodice i vi počinjete da osjećate roditeljski instinkt, dobro razmislite prije nego se upustite u ovu avanturu.

Naučnici su dokazali da dolazak djeteta može ozbiljno da ugrozi neke aspekte vašeg života, od sna i potrošnje novca do seksa.

Istraživanje je pokazalo da su brakovi u nekoj maloj krizi po dolasku djeteta na svijet. 70 posto parova primjetilo je promjenu u odnosu sa partnerom u prvih tri godine života sa djetetom. Ovo se manifestira kroz nedostatak intimnosti, manjak novca, razlika u mišljenju kako treba vaspitavati dijete i malo vremena koje parovi provode zajedno bez djeteta.

Roditelji se mogu pozdraviti sa spavanjem jer u prvih dvije godine bebinog života roditelji izgube šest mjeseci sna, jer spavaju samo 2,5 sati noću. Što se tiče novca, imati dijete može da vas košta i do 12.000 eura godišnje, što znači da ćete ako plaćate školarinu do djetetove 17 godine u njega uložiti preko 200.000 eura. Majke pri tom zarađuju 3 posto manje prihoda od žena koje nemaju djecu.

Na kraju, upozoravaju nas na problem prenaseljenosti jer se smatra da će do 2050. godine na planeti biti preko 10 milijardi ljudi. Tada ćemo se suočiti sa nedostatkom hrane, vode i skloništa kako bismo preživjeli. Tako da ako nemate dijete, možete zapravo spasti planetu.

Ovo naravno ne treba da vas odvrati od roditeljstva, ali samo nemojte da kažete kako niste bili upozoreni na vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.