BEBE I MAME

Ovo je najčešća greška koju radite kada dijete ima povišenu temperaturu

Avaz.ba

1.10.2017

Mnogi se "novi" roditelji vode savjetima svojih baka i majki koje najčešće savjetuju da se dijete koje ima povišenu temperaturu treba dobro utopliti i preznojiti. To je jedna od najčešćih pogrešaka koje rade mladi roditelji jer to nije dobar savjet za skidanje temperature djeci. Upravo suprotno. Pretjerano zagrijavanje djeteta s povišenom temperaturom može lako dodatno povisiti temperaturu. Dijete treba razodjeniti ili odjenuti u laganiju odjeću, svakako dijete otuširati u mlakoj vodi kako bi se snizila temperatura.

Često se čuje i kako se roditelji žale da njihovo dijete neće mirovati dok ima povišenu temperaturu. Ne inzistirajte na mirovanju. Umjerena aktivnost je dopuštena, a po tome ćete lakše primijetiti i kakvo je opće stanje djeteta. Dijete može biti malaksalo i lošeg općeg stanja i bez povišene temperature stoga nemojte misliti da nema opasnosti samo što je izostao simptom povišene temperature.

Pokrivanje djeteta koje ima povišenu temperaturu mokrim peškirom također je još jedna od loših ideja. To bi moglo izazvati drhtanje tijela i dodatno povisiti temperaturu tijela. Ako je temperatura visoka, mlaki oblozi i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi bit će djetetu ugodni. Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, stoga djetetu treba više kalorija nego inače. Ako dijete odbija hranu, pokušajte sa zaslađenom tekućinom koju voli. Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati dok dijete nema temperaturu 38.5 ili više, pustite da se tijelo samo izbori ako je temperatura niža od toga. ako ne znate šta vam je činiti, radije pozovite liječnika ili hitnu pomoć i zatražite savjet, posebice ako je vaše dijete - dojenče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.