BEBE I MAME

Jadno dijete: Ima pet godina i menstruaciju, a uskoro ulazi u menopauzu

Emily Dover

Avaz.ba

11.10.2017

Djevojčica (5) iz Australije dobila je prvu menstruaciju prije godinu dana, a ljekari strahuju da bi uskoro mogla da uđe i u menopauzu.

Ljekari su Emili Dover (Emily) dijagnosticirali preuranjeni pubertet i Adisonovu bolest, poremećaj koji se javlja kada spoljašnost nadbubrežnih žlijezda postepeno proizvodi sve manje steroidnih hormona.

Adisonova bolest izrazito je rijetka pojava i najčešće se javlja hronično. Simptomi se javljaju tek kada je oštećeno otprilike 90 posto tkiva nadbubrežnih žlijezda.


Sa samo četiri mjeseca, Emili je već dostigla veličinu jednogodišnjeg djeteta, uprkos tome što je rođena kao normalno i zdravo dijete od 4,5 kilograma.

Djevojčica je imala problema sa spavanjem i trpjela je velike bolove. Sa dvije godine su počele da joj rastu grudi, a sa četiri je dobila menstruaciju. Morala je da nauči kako se stavljaju higijenski ulošci, ali i da se navikne na jake mirise koje izlučuje njeno tijelo, kao i na akne na licu.


Majka nije znala kako da joj objasni šta se sa njom događa. Vršnjaci u vrtiću su je maltretirali, a majka Tam strahuje da će se isto dogoditi i kad krene u školu. 

Djevojčica će krenuti na hormonsku terapiju, zbog čega će svaka tri mjeseca morati da prima injekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.