BEBE I MAME

Bebine emocije: Kada ih prvi put osjete i kako ih razumjeti

Avaz.ba

17.10.2017

Mama je prvi učitelj svojoj bebi, od trenutka začeća beba započinje vrlo važan dio "školovanja" koji se često zanemaruje. 

Sve informacije koja beba dobiva još u trbuhu ona koristi kao prilagodnu na vanjski svijet koji ju čeka.

Beba prisluškuje emocije trudnice i tu je početak emocionalne veze mame i bebe, mnogo prije djetetovog rođenja. Posteljica tako ima ulogu najmodernijeg komunikacijskog uređaja.

Ako osjećate tjeskobu srce brže kuca, adrenalin raste, a tijelo počinje s proizvodnjom kortizola, hormona stresa koji dolazi i do posteljice. 

Upravo to je razlog zbog kojeg bi trudnice trebale izbjegavati stres tokom cijele trudnoće. Hronični stres u trudnoći može dovesti i do zdravstvenih problema kao što su prijevremeni porod i visok krvni pritisak.

No, postoje posljedice stresa i za dijete, bebe koje su tokom trudnoće bilo izložene neprestanom stresu više plaču i mnogo slabije spavaju.

Kada osjećate sreću i beba je sretna, kada osjećate ljubav i beba to osjeća, a taj cijeli proces izmjenjivanja različitih emocija bebi već u trbuhu započinje emocionalni razvoj.

Postoji li bolji razlog za izbjegavanje stresa u trudnoći? Smanjite ga s mnogo smijeha. Znate li da smijeh, makar i na silu, pomaže da se osjećate bolje i ono najvažnije - djeluje trenutno.

Meditacija, dovoljno kretanja i duboko disanje također su odlični u borbi protiv stresa i nakupljene tjeskobe. 

Osim toga, ako je umor prisutan tokom dana, odspavajte tek 15 - 20 minuta jer je već malo sna dovoljno da uveliko smanjite količinu nakupljenog stresa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.