BEBE I MAME

Opasnosti koje vrebaju na internetu, evo kako zaštititi dijete

( Ilustracija)

Avaz.ba

20.10.2017

Sigurnost djece na internetu vrlo je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktično je nezamislivo bez virtuelnog svijeta, ali upravo tu vrebaju opasnosti iza svakog ugla. Mnogo djece u virtuelnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja te sličnih internetskih prijetnji. 


Licem u lice

U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na interentu, a 16 posto djece susrelo se sa prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice. 

Čak 88 posto djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima na društvenim mrežama, skoro dvije trećine predškolaraca surfa bez nadzora roditelja, a 62 posto roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja. Zato je od neizmjerne važnosti podići svijest i educirati javnost o sigurnosti djece na internetu.

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. No, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju.

Djeca su prepuštena sami sebi. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na interentu, ali ne pričaju o tome šta se događa i šta djeca gledaju.

Privatni podaci

Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godina prihvata strance za prijatelje na društvenim mrežama.

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni šta sve djeca rade online, zato je nužno podići nivo svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije, jer nisu svjesna mogućih posljedica.


Pomoć roditelja 

Postoje razna sredstva uz pomoć kojih možete pročistiti internetski sadržaj kojim se dijete može koristiti i na taj način ga zaštititi od sadržaja nepoželjnih i neprimjerenih njihovoj dobi. Internet i njegove mogućnosti pružaju mnogo djetetu, ali je potrebna i roditeljska kontrola.  

  •  Otkrivajte internet zajedno 

  •  Dogovorite pravila pristupa i korištenja interneta kroz zajedničko upoznavanje i korištenje interneta 

  •  Potaknite dijete na zaštitu ličnih podataka 

Zaštita 

Dijete treba biti svjesno kada i kome može otkriti lične podatke i to može biti od neprocjenjive važnosti. Razgovarajte s djetetom o rizicima chata i mogućim velikim opasnostima prilikom potencijalnih susreta s nepoznatim osobama koje je upoznalo na taj način.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.