BEBE I MAME

Ovo ni doktori nisu mogli objasniti: Ostala trudna dok je bila trudna?!

Avaz.ba

12.11.2017

Džesika Alen (Jessica Allen), 31-godišnjakinja iz Kalifornije, podvrgnula se in vitro oplodnji u aprilu 2016. nakon što je pristala da će postati surogat majka kineskom paru za svotu od 30 hiljada dolara.

Kalifornija je jedna od saveznih država u kojoj je takva praksa legalna te se surogat majkama plaća za njihove "usluge". Džesika je ostala trudna nakon postupka u kojoj su u njenu maternicu doktori stavili oplođeno jajašce kineskog para. Tokom šeste sedmice trudnoće, kad se obično obavlja prvi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo kuca li djetetu srce, doktori su iznenadili Jessicu s informacijom da nosi blizance. Oni su zaključili kako je to posljedica medicinski potpomognute oplodnje, a Džesiki je zbog tog obećano dodatnih 5000 dolara zarade. No, ovdje priča postaje čudna, piše IFL Science.

Naime, Džesika je carskim rezom rodila dva zdrava dječaka u decembru 2016. Mjesec dana kasnije, primila je fotografiju dvojice dječaka koju joj je poslao kineski par, zajedno s porukom "Nisu isti, jel'da? Imaš li možda kakvu ideju zašto su tako različiti?".

Ipak je moguće

- Primiijetila sam da je jedan od njih svijetlije kose i puti. Bilo je očito kako nisu identični blizanci - rekla je ona. DNK testiranje potvrdilo je tu sumnju. Njime je utvrđeno sa 99,9 posto sigurnosti kako je jedan od dječaka biološko dijete kineskog para, dok je drugo dijete Jessicino i njenog partnera.

- Ne znam kako to opisati, ni u najluđim snovima ne možeš to zamisliti. Opet, dobro smo to podnijeli, samo nam nije bilo jasno kako se to dogodilo - ispričala je Džesika.

Ovaj fenomen je poznat pod nazivom "superfetacija". On je veoma rijedak, jer u većini slučajeva tijelo trudne žene oslobađa hormone koje spriječavaju ovulaciju. U ovom slučaju je Džesikino tijelo nastavilo ovulirati, oslobađajući jajašce koje se uspjelo oploditi prirodnim putem. Budući da je fenomen toliko rijedak, znanstvenici znaju vrlo malo o tome kako i zašto se događa. Srećom, priča je završila dobro jer su oba dječaka zdrava, a nakon kompliciranog i skupog pravnog postupka, Džesika i njen partner Jasper dobili su skrbništvo nad svojim biološkim sinom.

U članku koji je izašao u NY Timesu pod naslovom "Iznajmila sam im maternicu, a oni su gotovo uzeli mog sina" Džesika je rekla kako ne žali što je bila surogat majka, jer bi to značilo da žali što ima svog sina. Ipak, voljela bi da i druge žene znaju da, koliko god mala, postoji šansa da se i njima dogodi ovako nešto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.