BEBE I MAME

Zašto bebama nakon porođaja opada kosa?

Avaz.ba

20.11.2017

Opadanje kose kod beba nedugo nakon porođaja sasvim je normalna pojava koja vas ne treba zabrinjavati. Razlog tomu je hormonalne prirode.

Prije rođenja beba je imala vrlo visoke razine hormona u svom tijelu koje su do nje dolazile preko posteljice, a nakon rođenja razina hormona vrlo brzo počinje opadati. Uvođenje hormonalne ravnoteže privremeno zaustavlja rast bebine kosice te kod mnogo beba dolazi i do potpunog opadanja kose s kojom su rođene.

Vrlo brzo nakon što kosa otpadne nova počinje s rastom. Kratko vrijeme djetetova kosa može izgledati vrlo neuravnoteženo, ali nova, jača kosa vrlo brzo će prekriti mjesta koja su bez kose.

Kod beba se često javljaju i područja bez kose, takozvane ''zakrpe'' do kojih dolazi zbog spavanja u istom položaju. To je obično dio glavice koji beba trlja o madrac ili sjedalicu u automobilu tokom spavanja, pa se uslijed toga nježna i tanka bebina kosa lomi.

Što učiniti kada kosa počne otpadati?

Vi tu jako malo možete učiniti jer je to sasvim normalan razvojni proces kroz koji djetetov organizam mora proći.


Kada se zabrinuti?

Ako beba i dalje gubi kosu čak i nakon što je nova narasla, pogotovo nakon 6. mjeseci starosti, tada se obratite vašem pedijatru. Katkad opadanje kosice može biti znak da se radi o nekom prehrambenom problemu, odnosno da djetetu možda nedostaje željeza u krvi.

Što učiniti ako je beba potpuno ćelava?

Ako je utvrđeno da je beba zdrava, ostaje vam samo uživati u jednostavnom pranju glavice bez kose. Ako beba ima vrlo malo ili nimalo kosice to ne znači da će imati malo kose kasnije, samo da joj treba dovoljno vremena.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.