BEBE I MAME

Roditelji koji mrze svoju djecu i kaju se što ih imaju: Ne mogu da se sjetim kada sam posljednji put bila sretna!

( Ilustracija)

Avaz.ba

20.11.2017

Svaki roditelj zna da odgoj djece nije nimalo lak. Osim što zahtijeva konstantni angažman, strpljenje i slušanje, roditelj i dijete mogu da budu potpuno različitog karaktera i temperamenta što, naravno, može da uzrokujei svađe i nerazumijevanje.

Većina, i to velika većina roditelja reći će da obožava svoje dijete. U sekundi će da nabroji sve izvanredne stvari koje je postiglo u posljednjih mjesec dana iako se radi o uobičajenom motoričkom ili emotivnom napretku djeteta, pohvalit će njegovu energičnost, brbljivost i otvorenost, tako da na kraju razgovora ostaje utisak da se zaista radi o neobično naprednom djetetu.

Ali, stvarnost ni izbliza nije tako ružičasta. Većina roditelja ponekad se zasiti svoje djece, poželi odmor, idu im na živce, ne znaju šta bi im u svađi odgovorili… Vrlo, vrlo rijetki se tako nešto usude da priznaju jer je u društvu tema ljubavi prema djeci tabu ako nije bezuslovna i neupitna.

Zato su brojni roditelji svoja iskustva podijelili anonimno na aplikaciji Whisper. Ima onih kojima se takva osjećanja jave povremeno, ali uglavnom se radi o roditeljima od kojih su neki čak priznali da mrze svoju djecu i da žale što su postali roditelji.


( Ilustracija)

Ovo su neke od njihovih ispovijesti: 

- Mrzim svoju kćerku. Toliko liči na mene da ne mogu da je podnesem. Ima dana kad bih je najradije dala nekome. Ima 7 godina.

- Mrzim svoju djecu. Znam da moram da ih volim, ali ne znam da ih kontroliram. I mrzim to kod sebe. Nije da želim da ih kontroliram, samo želim da poštuju mene i ono što imamo. Nisam uspjela u tome.

- Mrzim svoju djecu. Bez obzira na to koliko ih učim i podučavam, oni nemaju mozak. Kad bih mogla da vratim vrijeme, nikad ne bih postala majka.

- Znam da je to pogrešno, ali mrzim svog sina i svoju kćerku. Dajem im sve što žele, a oni su samo nezahvalni. Trebalo je da ih dam na usvajanje."

Užasno mi je da to priznam, ali mrzim svoju djecu. Imam osjećaj da su me zarobili u životu koji nikad nisam željela. Ne mogu da se sjetim kad sam posljednji put bila sretna.

- Potajno mrzim svoju djecu. Sve uništavaju i moje roditeljske sposobnosti ne valjaju. Nema dana kad ne popravljam nešto što su pokidali.

Većinu vremena potajno mrzim svoju djecu. Ne donose mi ništa osim mučenja. Plaši me pomisao da bih mogla da pobjegnem i budem savršeno mirna s činjenicom da sam ih ostavila.

- To niko ne zna, ali mrzim svoju djecu i žalim svaki minut svakog dana kad sam odlučila da postanem majka. Ne mogu da dočekam da napune 18 godina da me i zakonski može biti baš briga."

- Ponekad mi se čini da mrzim svoju djecu. Vjerovatno zato što nevjerovatno liče na bivšeg muža i mučno mi je zbog toga."

Povremeno zaista mrzim svoju djecu i voljela bih da ih nikad nisam rodila. Priuštili su mi samo stres otkako su se rodili. Imam osjećaj da sam užasna mama što se tako osjećam.

Toliko sam iscrpljena da ponekad zaista mrzim svoju djecu. Zbog njih sam dobila previše kilograma i zbog njih mi ispada kosa.

- Stvarno mnogo toga zamjeram i mrzim svoju djecu. Razmišljam o tome da ih pošaljem ocu da ih više nikad ne vidim. Mislim da nemaju pojma i ne cijene to kako im je dobro.

Mrzim svoju djecu. Uništili su mi vezu s njihovim ocem. Veza nam je bila sjajna prije nego što su oni došli.

- Mrzim svoju djecu. Nikad nigdje ne idu i samo žele da se maze iako su već skroz odrasli.

Zaista mrzim svoju djecu. Kad su nepodnošljivi, odem u svoju sobu, kroz zatvorena vrata ih otjeram i strašne mi se misli motaju po glavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.