BEBE I MAME

Prevenirajte prehladu i gripu kod male djece

Avaz.ba

24.11.2017

Stiže nam zima, već je počela sezona zimskih prehlada, a očekujemo i sezonu gripe.

Kao i svake godine, viruse i bakterije ne možemo zaustaviti, ali zato možemo pomoći maloj djeci što bolje ih zaštititi.

Prevencija je najvažnija i stoga vam donosimo najvažnije naputke kako prirodno podići imunitet malog djeteta, posebno vrtićke generacije koje su, pogotovo u zimskom dobu, najizloženije virusima.

1. Obucite ih slojevito

Ide li vaše dijete u vrtić, znajte da im je tamo jako toplo te se djeca u igri pretjerano znoje ako na sebi imaju pretoplu majicu ili štramplice ispod pantole. Zato ih radije obucite slojevito, s tanjim komadima odjeće.

2. Balansirana hrana

Hrana je lijek i može biti odlična prevencija bolestima pa u zimsko doba pripazite da vaše dijete jede više voća i povrća, zdravih masti i dobrih prirodnih namirnica sa što manje šećera i gotove hrane. Za prevenciju nije važan samo vitamin C, već upravo zdrava i balansirana prehrana sa svim potrebnim vitaminima i mineralima.

3. Perite ruke

Najlakši i najbrži način prijenosa virusa i bakterija je putem prljavih ruku pa se potrudite stalno ih podsjećati da im ruke moraju biti čiste, čak i ako naizgled nisu prljave. Kad steknu tu naviku, manje ćete brinuti.

4. Spavanje je također vrlo važno

Da bi ih imunitet služio kako treba djeca, kao i svi ostali, moraju biti odmorni i zato je količina i kvaliteta sna od izuzetne važnost kad pričamo o prevenciji bolesti.

5. Izbjegavajte bolesne

Teško je to reći kad nikada ne znate koliko je djece šmrkavo i načeto virusima u vrtiću, gdje boravi i vaše dijete pa je zato često nemoguće izbjeći bolest i bolesne, ali je zato važno poslušati onaj čest savjet teta u vrtiću da dijete načeto prehladom ne dovodite u kolektiv.

6. Provjetravajte prostor u kojem boravite

Još jedna važna stvar u borbi protiv virusa je svjež, čisti zrak pa se potrudite često i dobro provjetriti svoj dom i tako lakše istjerati viruse iz zatvorenog prostora.

7. Boravite što više vani

Ako dijete nije bolesno, čak i ako ima zaštopan nosić, boravak na svježem zraku najbolje će pomoći odčepiti nos, ublažiti upaljene sluznice, pročistiti organizam i tako pomoći djetetu da se prirodno bori protiv virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.