BEBE I MAME

Prva pomoć pri nicanju zuba: Kako umiriti razdražljivu bebu

( Ilustracija)

Avaz.ba

5.12.2017

Nicanje zubića može da stvori probleme kako djetetu, tako i roditeljima. Na koji način sačuvati miran san i bebin osmijeh?

Pored grčeva, nicanje zubića predstavlja jednu od najčešćih roditeljskih briga u prvim bebinim mjesecima jer je ovaj proces često praćen uznemirenošću djeteta. Beba je plačljiva i nervozna, javlja se pojačano lučenje pljuvačke, a moguće su i druge propratne tegobe kao što je crvenilo na obrazima, loš san, smanjen apetit, a ponekada i osip po tijelu.

Kako bi umirili bebu, roditelji pribjegavaju raznim metodama - daju bebi hladne i tvrde igračke za glodanje, pa čak utrljavaju vino u desni (što nikako nije preporučljivo).

 

Kako bebama ublažiti bol? 

Evo nekoliko metoda koje vam mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma rasta zubića:

Mokra i hladna krpa

Djeluje dobro, zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Također možete probati i s igračkom koja je prethodno bila u frižideru, ali imajte u vidu da je ne treba hladiti predugo.

Masaža

Ako se zubići nalaze duboko u desnima i nisu stvorili oteklinu, trljanje na mjestu gdje će izbiti može učiniti čuda. Radite to čistim rukama, s rukavicama ili bez.

Zabava

Izbijanje zubića je baš kao i glavobolja – stvara loše raspoloženje. Stoga, uvijek možete izabrati opciju da zabavite vaše dijete i da mu skrenete misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

Trikovi koje ne biste trebali koristiti

Čvrsta hrana poput smrznutih banana i mrkve, može biti opasna, jer grickanjem beba može progutati veće ili manje dijelove.

Ne trljajte alkohol na otečene desni, jer čak i mala količina može biti štetna za dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.