BEBE I MAME

Naučnici dokazali: Mnogo zagrljaja bebama mijenja DNK

( Ilustracija)

Avaz.ba

6.12.2017

Svaki zagrljaj vašem tijelu daje malu dozu oksitocina, koji se veže s ljubavlju, povezanošću i ostalim pozitivnim stvarima. Za svaki slučaj ako vam je trebao još jedan izgovor da se priljubite uz nekoga, nova studija je pokazala kako grljenje djece tokom njihovih ranih godina, može pozitivno utjecati na njihov organizam kasnije u životu.

Maženje djece u ranom dobu može promijeniti najmanje pet dijelova njihova DNK, uključujući i one koje su zaslužne za imunitet i metabolizam, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta British Columbia. Novorođenčad koja je doživjela manje fizičkog kontakta u svojim prvim sedmicama života, imala su molekularni profil stanica nerazvijen za njihovu dob.

- Smatramo da kod djece sporije epigenetsko starenje može odražavati manje povoljan razvojni napredak - kazao je Majkl Kobor (Michael) profesor medicinske genetike sa Univerziteta, piše IFLScience.

Istraživanje je pratilo 94 porodica, roditelji su vodili dnevnik ponašanja svog novorođenčeta, u njega su upisivali i navike maženja i dodirivanja svoje bebe. To su radili prvih pet sedmica djetetovog života.

Nakon četiri do pet godina uzeli su uzorke DNK iste te djece. Saznali su da postoje značajne razlike u pet specifičnih dijelova DNK između djece koju su više mazili i one koje nisu.

- Planiramo nastaviti pratiti nosi li biološka nezrelost koju smo vidjeli kod djece šire implikacije za njihovo zdravlje, pogotovo za psihologiki razvoj. ako daljnja istraživanja potvrde ove teze, to će podcrtati važnost pružanja fizičkog kontakta, pogotovo za tužnu djecu - kazala je postdoktorandica Sara Mur (Sarah Moore). 

Slobodno grlite svoje najmlađe, iako vam vjerovatno ne treba dodatan razlog, to je dobro za njihovo zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.