BEBE I MAME

Dojenje sagorijeva 500 kalorija dnevno

Avaz.ba

9.12.2017

Dojenje nije uvijek lako, ali je instiktivno. Možda niste znali, ali dojenje pomaže majkama da vrate staru kilažu.

Prvo sa čime se majke suočavaju nakon porođaja jeste dojenje. Novorođenčad koja prvih sat vremena nakon rođenja provedu u maminom naručju vjerovatno će početi sami, instinktivno da traže maminu dojku.

Ali, možda ne znate da se dojenjem dnevno izgubi oko 500 kalorija. Osim toga, dojenje troši oko 25 posto energije tijela, dok mozak za svakodnevne aktivnosti troši oko 20 posto. Bez obzira na to da li je majka desnoruka ili ljevoruka, najvjerovatnije je da će u desnoj dojci imati više mlijeka - kod dvije trećine majki je tako.

Mlijeko ne izlazi samo kroz bradavicu, već kroz pore kojih ima između 10 i 20 raspoređenih oko bradavice. Tokom dojenja se proizvodi hormon oksitocin koji opušta i mamu i bebu, a ukus mlijeka zavisi od onoga što majka jede.



Također, istraživanja pokazuju da je dijete kasnije sklonije da proba određenu namirnicu ukoliko ju je majka jela dok je dojila bebu. 

Pored toga, interesantno je da se mlijeko mijenja u zavisnosti od djetetovih potreba. Najprije se proizvodi pomalo ljepljiv, žućkasto-bijeli kolostrum koji je bogat proteinima. Nekoliko dana kasnije mlijeko postaje vodenastije i može čak da bude svijetlo plave boje, a kasnije postaje gušće i masnije, kremastije, jer djetetu treba "jače" da bi ojačalo i poraslo.

Količina mlijeka koju majka proizvodi nema veze sa njenom veličinom grudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.