BEBE I MAME

Beba rođena sa srcem van tijela: Za prve tri sedmice života imala tri operacije

( Screenshot)

Avaz.ba

13.12.2017

Majka Vanelope Houp (Venelopa Hope) očekivala je da se porodi uoči ove Nove godine. Međutim, ljekari su na ultrazvuku vidjeli da sa djetetom nešto nije uredu, a potom ustanovili da srce raste van grudnog koša!

- Suze su same krenule kada su mi rekli šta su otkrili. Njeno stanje značilo je brojne potencijalne probleme - priča majka Naomi i dodaje da su njoj i njenom partneru rekli da je bolje da prekine trudnoću, jer bi dijete moglo da se rodi sa brojnim abnormalnostima, oštećenim srcem i da vjerovatno ne bi dugo živjelo.

Ipak, Naomi i Din (Dean) nisu ni pomišljali na prekid trudnoće. Bili su odlučni da trudnoću "izguraju" do kraja pa šta bude. Srećom, za Naomin slučaj su se zainteresirali mnogi ljekari u Velikoj Britaniji, koji su se ujedinili kako bi spasli život njenoj bebi.

Tim od 50 ljekara je krajem novembra carskim rezom porodio Naomi, a potom su operirali i bebu. Ljekari su od start bili skeptični i mislili su da će beba preminuti odmah nakon carskog reza. Ipak, mala Venelope je bila pravi heroj i uspjela je da preživi sve muke koje su je sačekale otkako je došla na ovaj svijet. 

Venelope je za prvi tri sedmice svog života prošla kroz tri veoma komplicirane operacije, kako bi joj ljekari vratili srce tamo gdje mu je i mjesto - u grudnom košu! 

Pred bebom je dug period oporavka, a sada i ljekari vjeruju da će sa malenom biti sve uredu i da će moći da živi normalno kao i sva druga djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.