BEBE I MAME

Ima li Kejt Vinslet pravo kad kaže da ta moderna pojava jako uništava našu djecu?

Avaz.ba

21.12.2017

Njenih troje djece žive kao i sva druga moderna djeca kojima je sasvim normalno biti dio virtualnog društvenog svijeta u kojem svakodnevno objavljuju gomilu informacija iz svog privatnog života.

- To je ono što me najviše brine. Zabrinuta sam. Ne samo za svoju djecu. Zabrinuta sam za današnju djecu uopće, zbog tolikog vremena koje provode online, -  otvoreno je za britanski Vogue progovorila slavna britanska glumica Kejt Vinslet (Kate Winslet) koja ima troje djece, od kojih je dvoje starije te se "ponašaju kao i sva druga moderna djeca njihovih godina".

Kćer Mia Honi Tripleton (Honey Threapleton) ima 17 godina, sin Džo Alfie Vinslet Mendez (Joe Alfie Winslet Mendes) ima 13, a najmlađi, Bir Blejz Vinslet (Bear Blaze Winslet), nedavno je proslavio 4. rođendan.

No, dok za najmlađeg sina još uvijek ne mora toliko brinuti zbog teme društvenih mreža i, prema njenom mišljenju, štetnog utjecaja online svijeta na djecu, trenutno je jako zabrinuta za svoju kćer.

- Društvene mreže nisu sigurno mjesto za djecu, pogotovo ne za mlade žene. Zapravo, uvjerena sam da su baš društvene mreže najgore i najopasnije mjesto za moju kćer, odnosno djevojke i djecu njenih godina, - rekla je i u vrlo ozbiljnom tonu nastavila "da si jednostavno ne može pomoći jer je zapravo sve zabrinutija zbog modernog ponašanja koje nema dobar utjecaj na djecu. Odnosno", kako kaže", "ne možemo ni naslutiti prave razmjere štete u pogledu negativnog utjecaja na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Kejt vjeruje da društvene mreže mladima daje lažnu sliku o tome što bi život trebao biti i kakav bi trebao biti, jer se na njima redovno izdvajaju samo savršeni detalji iz života.

- Baš zbog te lažne slike o savršenom životu pred javnosti, djeca jednostavno postaju zavidna zbog drugih i njihovih "savršenih" života te sve manje i manje vjeruju sebi i u sebe, a to je ono što ih, u želji da budu svugdje, da se svide mnogima, da i oni "postignu" nešto, zapravo sve više uništava, - javno je izrekla Kejt Vinslet iskazujući još jednom zabrinutost za "život koji se vodi na telefonu".

- Djeca bi trebala imati mogućnost uživati u životu, svom pravom životu, bez osjećaja potrebe da moraju objaviti sve na društvenim mrežama". 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.