BEBE I MAME

Čudo od bebe: Djevojčica Seta rođena sa samo 400 grama

Avaz.ba

14.1.2018

Upoznajte malenu Setu, djevojčicu koju su prozvali ''najmanjom bebom u Aziji''.

Seta je rođena 15. juna carskim rezom u 28. sedmici, kada je njenoj majci pritisak skočio, što je dovelo u opasnost njen život.

Pri rođenju bila je teška samo 400 grama i bila je duga 21 centimetar, te su je prozvali najmanjom rođenom bebom koja je preživjela u Aziji.

Seta je rođena s nedovoljno razvijenim plućima i nije mogla samostalno da diše, njena koža bila je gotovo prozirna, a minijaturna stopala nisu bila veća od palca njenog oca. Nedovoljno razvijeni bili su i njeno srce, mozak i bubrezi…

Sada, šest mjeseci kasnije, ima 2.35 kg i dovoljno je jaka da je otpuste iz bolnice.

- Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse, no uspjela je - kazali su njeni ponosni roditelji, majka Seta (48) i otac Giriraj (50) iz Rajasthana u Indiji.

Nakon rođenja, ljekari su malenoj Seti dali 0,5 posto šanse da živi bez oštećenja mozga, a nikad prije nije bilo zabilježeno preživljavanje tako male bebe u Indiji i južnoj Aziji.

- Kad je rođena, nismo znali šta da očekujemo. Borila se da diše, pa smo je odmah stavili na respirator, kako bi proširili njena nezrela pluća. Njena crijeva nisu bila dobro razvijena, pa je nismo mogli adekvatno hraniti. Morali smo da počnemo s potpunom parenteralnom prehranom, što znači da smo joj davali i aminokiseline i lipide, minerale, vitamine i elemente u tragovima direktno u krvotok - kazao je neonatolog i direktor bolnice Sunil Janged.

Otpuštena iz bolnice

Prvih dana Seta je izgubila na kilaži, no nakon sedam sedmica počeli su je da je hrane mlijekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dječje bolnice NICU.

Ljekari kažu da je struktura njenog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

Inače, najmanja beba ikad preživjela je težila 229 grama i ona je 2015. godine rođena u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.