BEBE I MAME

Držanje za ruku evidentno smanjuje bol tokom poroda

Avaz.ba

25.1.2018

Možda vam se gesta držanja za ruku tokom poroda čini utješnom, no ima u tome nešto više i još važnije.

Naime, znanstvenici sa Univerziteta u Koloradu otkrili su da držanje ruke od strane partnera može olakšati fizičku bol tokom poroda, a vjeruju da je to zato što taj čin ženama predstavlja udobnost i sigurnost koja pomaže u smanjenju intenzivne boli.

Tim je proveo dva eksperimenta kako bi otkrili ima li taj suosjećajan čin ikakve koristi, jer dobro znamo da žene, kad je partner u blizini, rado traže njegovu ruku. U istraživanju su sudjelovala 23 para, u dobi između 23 i 32 godine.

Parovi su birani prema tačno određenim kriterijima - rodilje su trebale biti potpuno zdrave, nisu smjele uzeti nikakve lijekove za ublažavanje boli, a parovi su morali biti u ozbiljnoj i čvrstoj vezi.

Tim je proveo četiri različita testa.

Stručnjaci su tada otkrili da su žene osjetile znatno veću bol kad je njihov partner bio odsutan iz sobe. Kad su bili u pratnji svog partnera, razina boli se smanjila, a posebno onda kad ih je partner držao za ruku, prenosi Index.

Istraživanje je potaknuo jedan od naučnika, neuronaučnik Pavel Goldstein, koji je na tu ideju došao zbog ličnog iskustva kad je njegova supruga rađala njihovu kćer, a ona je stalno tražila njegovu ruku kao utjehu. Tada je shvatio da iza te uobičajene partnerske geste, kad je partner prisutan na porodu, možda leži nešto mnogo značajnije od same utjehe.

I tako su došli do zaključka da sam dodir ima znatno veći učinak nego što se smatra.

Dakle, dragi (budući) tate, kad odlučite poći na porod, znate šta vam je činiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.