BEBE I MAME

Zbog osjećaja izoliranosti, djeci u školi zabranili izraz "najbolji prijatelj"

Avaz.ba

16.2.2018

"Pozdravi se sa svojim najboljim prijateljem" rečenica je koja se u nekim školama više ne smije čuti.

Zato što je to način koji ne izjednačava djecu i utječe na jaz među njima.

Smatraju to psiholozi i čelnici nekih osnovnih škola u svijetu u kojima se termin "najboljeg prijatelja" počeo zabranjivati i izbacivati iz upotrebe, sve zbog straha da se djeca koja nemaju najbolje prijatelje ne osjećaju izolirano.

Sve je zapravo počelo još 2013. godine kad su u privatnoj školi "Thomas's Battersea" u Londonu, koju trenutno pohađa princ Džordž (George), odlučili početi ohrabrivati djecu da imaju 'puno dobrih prijatelja'. 

Potom su sličnu praksu preuzele i neke druge škole u Evropi i Americi, zbog čega je američka psihologinja dr. Barbara Grinberg (Greenberg) izjavila da je zabrana pojma "najbolji prijatelji" vrlo intrigantan socijalni eksperiment, no ne i nevažan jer postoji mnogo djece koja se osjećaju jako osamljeno i marginalizirano jer nemaju najboljeg prijatelja ili su ga tokom života imali, ali se odselio ili ga više nemaju iz neki drugih razloga, prenosi Index.

Priznaje stoga da je pojam najboljeg prijatelja djeci itekako poznat i svjesna je da je nemoguće djeci zabraniti da ostvare blizak odnos s nekim ko im je posebno drag, ali je činjenica da bi se upravo u školama trebalo više paziti da djeca doista imaju više od jednog najboljeg prijatelja.

- Djeca tako postaju posesivna, previše traže i previše se koncentriraju na odnos samo s jednim prijateljem, što ih priječi da se u jednakoj mjeri druže i s drugima te imaju veće, šaroliko društvo, umjesto da opsesivno njeguju odnos samo jednom "svojom" osobom.

Sličnog su mišljenja čini se i drugi stručnjaci pa je na tu temu nedavno pričala i stručnjakinja za obiteljske odnose Liz Frejzer (Fraser) kad je u emisiji "Good Morning Britain" objasnila da djeca odabirom najboljeg prijatelja od sebe automatski stvaraju mini zatvorenu grupu bez mogućnosti da u nju prime još nekoga ili se sami druže s drugima. A postoji još jedna strane ove medalje koju je Liz naglasila iz svoje mladosti:

- Neka djeca nemaju najboljeg prijatelja. Nisam ga imala niti ja, ali da sam ga imala, mislim da bi to bilo zato što se niko drugi ionako ne bi družio s nama. -

Dakle, neka su djeca doista prisiljena naći sebi para kako se ne bi osjećala izolirana u takvom "sparenom društvu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.