BEBE

Kako najbolje zabaviti novorođenčad

Index.hr

15.3.2018

M se piše o uspostavljanju odnosa s tek rođenom bebom, ali one, osobito roditeljima kojima je to prvo dijete, izgledaju krhko, nježno te premaleno za igru. S novorođenim se bebama ipak možete igrati u skladu s njihovim sposobnostima.

I novorođenčadi će biti dosadno ako s njima ne komunicirate kada su budna. S druge strane, ne trebate ti ih ni forsirati na komunikaciju ako su zadovoljna i mirna i bez vaše intervencije, nego samo ako ste u blizini. Dječja psihologinja Penelope Leach za Baby Center objašnjava da roditelji nerijetko prebrzo skaču sa zvečkom ili pjesmicom, čim se dijete malo promeškolji. Djetetu i tijekom budnoga vremena treba vrijeme za odmor, mirno proučavanje svijeta oko sebe i procesuiranje toliko novih informacija koje prima.

Stavite ih u centar kućnog zbivanja

Osim maženja, pričanja i pjevanja, postoji još nekoliko načina za stimulaciju tek rođenih beba. Prvo, imajte na umu da je odraslo društvo djeci vrlo zanimljivo. Kada je dijete budno, držite ja u "žiži zbivanja" vašega doma. U dnevnoj sobi u kojoj se družite, u pomičnoj ležaljci u kuhinji ako kuhate i slično. Potičite ostale ukućane da razgovaraju s bebom.

Nosite ih

Nosite bebu, naravno, ne cijelo vrijeme. Kada su u naručju, bebe vide sve što se oko njih zbiva, bio to šuštavi zeleni vrt ili šareni automobili koji prolaze. Pronađite udobnu nosiljku ili maramu i dio budnoga vremena nosite dijete kako bi upoznalo svijet oko sebe. Što je dijete starije, lakše ćete njima barati jer će postajati i čvršće i moći će samostalno držati glavicu, ali će postajati i sve teže. Svakako pazite na leđa.

Okružite ih zanimljivim predmetima

Okružite bebu zanimljivim predmetima. Jedan način je da povremeno zipku ili sjedalicu premjestite u drugi dio sobe. Možete nabaviti ili izraditi vesele mobilne igračke koje će ih zabavljati, ali i bilo koji glatki i sigurni predmeti jakih i kontrastnih boja. Imajte više takvih predmeta da ih možete rotirati kako bi bebama uvijek bile nove i zanimljive. Dovoljno je samo na običnu vješalicu povješati razne predmete, povremeno ih mijenjati i objesiti ih izvan bebina dohvata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.