HERPES

Poljubila je bebu, a onda je nastao pakao

Mirror

20.4.2018

Majka koja je redovno ljubila svoje novorođenče u usta zarazila ga je herpesom, koji se manifestirao djetetu po cijeloj glavi i tijelu.

Nakon tri dana visoke temperature i pojave herpesa roditelji su tromjesečnog dječaka odveli u bolnicu, gdje je zadržan pod nadzorom doktora.

- Cijelo tijelo bebe je bilo prekriveno herpesom, pogotovo glava, koja je bila jako crvena, nadražena i puna čireva. To je bilo strašno i tužno - izjavio je doktor koji je primio dječaka u bolnici.

Kad su ga prvi put vidjeli, doktori su mislili da je u pitanju neka kožna bolest. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju infekcija tipom A herpes simplexa.

- Herpes simplex je virusna infekcija kao i svaka druga, međutim, ona ne se prenosi samo kapljično, već i tekućina koja se nalazi u mjehurićima herpesa je izrazito zarazna. U ovakvom slučaju se, vjerovatno, radi o prijenosu bolesti, budući da dijete još nema razvijeni imunitet, nego ga dobiva putem majčinog mlijeka, kontaktima s okolinom i cijepljenjem te kontaktima s bolestima i njihovim uzročnicima i na taj način polako stvara svoj imunitet - objasnila je doktorica porodične medicine Branislava Čilić.

Doktor je dodao da vjeruje da je dječak dobio herpes od svoje majke koja ima običaj ljubiti ga u usta i da mu je na taj način nenamjerno prenijela herpes.

- Herpes je vrlo opasan kod male djece prvenstveno jer može oštetiti organe, a bilo je slučajeva i gdje su djeca umirala - zaključio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.