BEBE I MAME

Sedam načina da porođaj prođe sigurno

Ako se bojite da se rođenje djeteta može pretvoriti u dramu ili lomite prste i razmišljate hoćete li vi to moći, evo nekoliko savjeta iskusnih babica kako da sve prođe bez problema

Ne propuštajte trudničke vježbe. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.2.2019

Žene se boje porođaja, uglavnom zbog priča koje su čule od prijateljica ili svojih majki. Međutim, ne mora svaki porođaj biti strašan, a svaka žena može sama sebi olakšati taj događaj.  

Ako se bojite da se rođenje djeteta može pretvoriti u dramu ili lomite prste i razmišljate hoćete li vi to moći, evo nekoliko savjeta iskusnih babica kako da sve prođe bez problema.

1. Ne propuštajte trudničke vježbe

Čak i ako ste zauzeta i zaposlena trudnica, pronađite vrijeme za vježbe. One će vas održati u fizičkoj formi, a uvježbani mišići i razrađene kosti lakše će podnijeti porođaj.

2. Budite iskreni

Ginekolog mora znati vašu medicinsku historiju, jer samo tako može odrediti je li trudnoća, a kasnije i porođaj, rizična. Trebate spomenuti i to ima li neko u porodici dijabetes ili srčane tegobe. Također, ne smijete prešutiti da ste imali ili da sumnjate na vaginalnu infekciju. Ne treba vas biti sram, liječnik će vas ispravno razumjeti i posavjetovati.

3. Osnažite organizam

Jedite dobro i prestanite pušiti. Nutricionistkinja Amanda Ursell preporučuje poseban režim ishrane tokom nekoliko posljednjih sedmica trudnoće. Ona kaže da se trudnica za porođaj treba pripremati kao atletičar za Olimpijadu.

Savjetuje male obroke različitog sadržaja i dovolju količinu tekućine, prvenstveno vode.

4. Budite fit i spremni

Stručnjaci preporučuju trudnicama da vježbaju (u dogovoru s liječnikom, naravno) tri puta sedmično po 30 minuta. Najbolji izbor je plivanje i hodanje. U posljednjem tromjesečju, nakon svakog tuširanja, masirajte maslinovim uljem perineum (područje kože između vagine i anusa). Tako će koža i tkivo biti elastičnije i neće pucati, a smanjit ćete i rizik od epiziotomije.

5. Pripremite se za ulogu porodilje

Razgovaraje s ginekologom o tome šta vas čega na porodu. Razmislite o mogućnosti da suprug bude s vama u tom trenutku. Nemojte se libiti da hodate ako vam to prija ili da se istuširate mlakom vodom radi opuštanja.

6. Informirajte se o lokalnim porodilištima

Ako u mjestu u kojem živite ili u blizini postoji više porodilišta, raspitajte se šta koje ima i na kojem principu radi. Uporedite informacije do kojih dođete i onda donesite odluku gdje ćete roditi.

7. Šta ako nešto pođe naopako

Ponekad, čak i u slučaju uredne trudnoće, potrebna je medicinska intervencija kako bi porođaj sretno završio. Ako liječnici kažu da moraju raditi carski rez, ne paničite, već budite zahvalni što ćete na kraju sigurno donijeti na svijet zdravu bebu. I nikako ne krivite sebe.

Šta svaka porodilja treba znati

Ne libite se postavljati pitanja, kako svom ginekologu, tako i osoblju prodilišta. Stručnjaci smatraju da bi svaka porodilja trebala znati sljedeće:

- Kakav je tim koji će vas poroditi;

- Je li u bolnici rutinska procedura da svaka trudnica prođe pregled fetalnim monitorom;

- Koji je procenat indukcija, epiziotomija i carskih rezova u porodilištu za koje ste se odlučili;

- Da li će uz vas tokom cijelog poroda biti babica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.