MAJKA UPOZORAVA

Djeci mlađoj od pet godina ne dajite kokice: Dvogodišnjak jedva ostao živ

Odmah je počeo još jače plakati, kašljati i teško disati

Dječak udahnuo kokice. Instagram

E. Ag.

5.8.2023

Odrasli često posežu za kokicama jer su veoma zdrave i ukusne, pa dođu kao dobra zamjena za nezdrave grickalice, a iz tog razloga se nerijetko nađu i u dječijim rukama.

Međutim, razmislite hoćete li ih ponuditi djeci mlađoj od pet godina.

Opasnost od gušenja

Iako su mnogi roditelji svjesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane s hranom mnogim su majkama i očevima i dalje nepoznate.

Na Instagram stranici “Tiny Hearts Education” jedna majka podijelila je svoje iskustvo koje je moglo završiti kobno, prenosi CDM.

Ona i njen sin Brijar su bili u “Disneylandu”, gdje je dječak jeo kokice. Kada je krenula da makne posudu s kokicama jer su se spremali na vožnju, dječak je počeo plakati te je udahnuo kokice. Odmah je počeo još jače plakati, kašljati i teško disati. Sina je odvezla u hitnu, gdje su ga pregledali i rekli da je vjerovatno samo oštetio grlo kokicama i da zato kašlje.

Međutim, kad je Brijara stavila na spavanje, primijetila je da otežano diše te ga je odvela u bolnicu.

Kokice se proširile po cijelim plućima

- Hitno je primljen u jedan ujutro na operaciju. Imao je ostatke kokica zaglavljene u oba plućna krila koje su mu zatvorile dišne kanale. Tek kad je hirurg došao da razgovara s nama, shvatili smo koliko je ozbiljno. Hirurg je jasno dao do znanja da je vrlo moguće da Brijar neće izdržati operaciju zbog niskog nivoa kisika i predviđanja da su se kokice proširile po cijelim plućima - napisala je na Instagramu majka dvogodišnjaka te dodala

- Brijar se oporavlja, hirurg nam je rekao da djeci kojoj se ovo dogodi mozak često bude oštećen prije nego dođu do bolnice. Nemojte davati orahe, kokice, grožđe, grožđice djeci mlađoj od pet godina. Tako smo sretni i zahvalni što ga danas možemo maziti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.