RAST, RAZVOJ, ODGOJ

Zašto je važno da djecu crtaju

Kada otac želi saznati kako ga vidi vlastito dijete, treba ga zamoliti da nacrta sunce

Crtanjem iskazuju osjećaje. NDFAuthors

Z. K.

26.3.2024

Pustite djecu da crtaju, ona na taj način izražavaju svoja psihička stanja, strahove, radosti, želje... Najlakše ćete „zaviriti" u glavu i srce vašeg djeteta tako što ćete mu dati bojice i papir - dijete ne crta stvari kako ih vidi, već kako ih doživljava.

Kada mališan nacrta kuću u jarkim bojama, sa svim osnovnim elementima: krovom, prozorima, vratima, znajte da je ono, zapravo, prikazalo na komadu papira kako se osjeća u svojoj porodici, a osjeća se sigurno, voljeno i sretno.

Lijeva strana

Kuća tamnih boja, bez prozora naprimjer, govori da se dijete nečega plaši, da nema blizak odnos s majkom i da bi se trebali zapitati da li u vašoj kući vladaju harmonija i ljubav, ili netrpeljivost, bračne svađe, ljubomora između djece...

Kada otac želi saznati kako ga vidi vlastito dijete, treba ga zamoliti da nacrta sunce. Veliko i žuto, znači da vas dijete doživljava kao bitnog člana porodice, zaštitnika koji u njegov život unosi svjetlost i toplinu. Malo sunce, sakriveno iza oblaka, planina, drveća... znači da djetetu nedostajete i da je vrijeme da mu posvetite više pažnje.

Na lijevoj strani crteža uvijek su osobe koje su djetetu najbliže, a oni kojih na crtežu porodice nema nisu nevoljeni, već je dijete zbog nečega na njih ljuto ili ljubomorno.

Ako je dijete na crtežu bosonogo, to znači da je nesigurno, a previše osjenčen crtež crtaju djeca koja su nervozna.

Veoma je važno i kako dijete crta drvo. Kada je ono na centralnom mjestu na papiru, znači da se dijete razvija prirodno, u ličnost s izraženom sviješću o sebi. Razgranato drvo, sa zelenim lišćem i plodovima, ukazuje na dijete koje je sigurno u sebe i svoju porodicu. Lišće koje opada je znak da djetetu nedostaju roditelji.

Čudovišta govore da se djeca nečega plaše, kao i tanki potezi bojicom. Agresivno dijete crta energičnim potezima, često i pocijepa papir. Previše detalja crta dijete koje ima prilično realan pogled na svijet.

Važno

Meke, oble linije koristi dijete koje je maštovito, dok ravne i uglove crta živahno dijete. Bez obzira na to koliko su crteži važni, ostavite dijete da samo crta. Tek kada završi priđite i pogledajte šta je mali slikar uradio i obavezno ga pohvalite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.