INICIJATIVE

Pedijatri u vrtićima pomogli bi i roditeljima i odgajateljima

Iz JU „Djeca Sarajeva“ kažu da im je cilj da ubuduće, osim pedijatra, uposle i dječijeg stomatologa

U zimskom periodu česte su viroze

Piše: A. F.– A. P.

9.1.2019

Dugogodišnji problem vrtića u okviru Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, ali i onih u privatnom vlasništvu, je to što u predškolskim ustanovama nisu angažirani pedijatri kako bi se preventivno djelovalo te spriječilo širenje dječijih zaraznih bolesti. Budući da je zimski period vrijeme čestih viroza, i roditelji i odgajatelji mišljenja su da bi im pedijatar u vrtiću umnogome pomogao.  

Opis poslova 

Kako nam je rečeno u JU „Djeca Sarajeva“, oni trenutno nemaju uposlenog pedijatra. No, kažu da im je cilj da ubuduće, osim pedijatra, uposle i dječijeg stomatologa.

- Međutim, potrebno je uskladiti Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju KS, dopuniti predškolske standarde i normative KS sa tačnim brojem djece, opisom poslova pedijatra u predškolskoj ustanovi, u saradnji i kroz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS – rekla nam je v. d. direktorice Jasmina Čongo.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao nam je da bi oni podržali uvođenje pedijatra u vrtiće ako to inicira Ministarstvo. Istakao je kako se o temi „pedijatar u vrtiću“ nije govorilo proteklih deset godina, ali da bi podržao sve što je dobro za djecu. Dodao je da bi angažman pedijatra dobro došao barem u velikim vrtićima ili, ako ne može dolaziti svaki dan, može sedmično.

Privatni angažman

Pedijatrica Evelina Čehajić rekla nam je kako je iz razgovora s roditeljima upoznata da neki od pedijatara iz „Doma zdravlja KS“, vjerovatno u privatnom angažmanu, odlaze u pojedine vrtiće i pregledaju djecu.   

- Preventivni pregledi u vrtiću su svakako dobro došli. Sa pravnog stanovišta moraju se realizirati ili u prisustvu roditelja ili uz njihovu pismenu saglasnost – kazala je Čehajić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.