SREDNJOBOSANSKI KANTON

"Barimba" je drugi dom za jajačke mališane

A. NALO

18.4.2017

Jedina dječija igraonica u Jajcu „Barimba“ u aprilu proslavlja treću godišnjicu. Otkako je osnovana, svakodnevno je centar zabave za mališane uzrasta do 10 godina i njihov drugi dom. Osim zabave, dječaci i djevojčice u „Barimbi“ imaju priliku, uz stručne odgajateljice Eminu Muhić i Aidu Zobić, naučiti slova, brojeve i recitacije...

Strani jezik

U igraonici svakodnevno boravi najmanje po 15 djece, a ima i onih koje roditelji ostave na čuvanje po nekoliko sati. Zbog dobre zabave, mnogi se odlučuju baš u „Barimbi“ za svoje mališane organizirati rođendane i zabave.

- Postali smo prepoznatljivi u Jajcu, a možda i u regiji, po organizaciji rođendanskih zabava. Do sada smo zajedno s djecom proslavili više od 500 rođendana. Veliku podršku u svemu pružaju nam i roditelji, koji nerijetko zajedno s nama osmišljavaju program u kojem će djeca najviše uživati - rekla je Muhić.

S obzirom na to da je Jajce višenacionalna sredina, Muhić i Zobić vrlo su radosne zbog činjenice da sva djeca rastu u zajedništvu i zdravom okruženju.

- Na prigodan način trudimo se da obilježavamo sve praznike, kako vjerske tako i državne. U našim grupama imamo i djecu Kineza s kojima radimo na tome da savladaju naš jezik. Također, osim druženja u prostorijama igraonice, često organiziramo i izlete u prirodu i obilazak brojnih jajačkih kulturno-historijskih spomenika - navela je Muhić.

Uspješan rad

Prema njenim riječima, imaju i podršku Općine te vjeruju da će „Barimba“ uspješno nastaviti raditi i ubuduće. Muhić navodi da je glavni cilj postojanja igraonice pružiti jajačkim mališanima jedinstveno mjesto za igru, zabavu, druženje i učenje.

Kursevi stranih jezika

Osim druženja i zabave, kako je istakla Zobić, za mališane su pripremili i edukativne sadržaje.

- Tako dva puta sedmično organiziramo časove engleskog jezika. Mnogi roditelji su oduševljeni ovakvom idejom pa vlada veliko interesiranje. Do sada su osnove engleskog savladale desetine dječaka i djevojčica. Također, dva mjeseca pred polazak prvačića u školu organiziramo i malu školu za djecu - rekla je Zobić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.