ZANIMLJIVOSTI

Vjerovali ili ne: Vanilija skuplja od srebra

CDM

8.5.2018

Cijene vanilije u protekle su dvije godine značajno uvećane, pa taj slatki sastojak niza proizvoda trenutno košta više od srebra.

Za kilogram vanilije sada treba izdvojiti oko 600 američkih dolara, što je više nego za kilogram srebra.

Velika većina vanilije, više od 75 posto, uzgaja se na otoku Madagaskaru uz jugoistočnu obalu Afrike. Riječ je o začinu koji se teško uzgaja.

Vanilija je plod orhideje penjačice, u mahunama. Zbog toga je vanilija drugi najskuplji začin u svijetu, poslije šafrana.

Osim u sladoledu, vanilija je popularna u raznim poslasticama, alkoholnim pićima, kao i u kozmetici i parfemima.

Prirodni ekstrakt vanilije je jaki liker smeđe boje, intenzivnog mirisa. Proizvođači hrane, također, kupuju prah od vanilije koji se dobiva mljevenjem mahuna prethodno upotrijebljenih za dobivanje ekstrakta. Njegova cijena se utrostručila.

Sintetička aroma nazvana vanilijin dobija se iz drveta, a ponekad i iz nafte, a očekuje se da bi sada mogla biti korištena u mnogim industrijama koje će pokušati izbjeći snažno rastuće troškove.

Barem jedan britanski proizvođač sladoleda zbog visoke cijene prestao je nuditi vaniliju.

Džuli Fišer, koja je prije sedam godina pokrenula slastičarski obrt ''Ruby Violet'', za BBC je kazala da će vaniliju u dogledno vrijeme izbaciti s menija u svojim londonskim slastičarnicama jer ne može priuštiti hiljade britanskih funta koliko bi ih vanilija koštala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.