MENTALNI RAZVOJ

Psihijatrica otkriva četiri stvari kojima roditelj negativno utječe na razvoj djeteta

Način na koji odgajamo dijete ima značajan utjecaj na njegov rast i razvoj, a najveću ulogu u tom procesu imaju upravo roditelji

Vodite računa o mentalnom razvoju djece. Facebook

M. Z.

26.7.2023

Način na koji odgajamo dijete ima značajan utjecaj na njegov rast i razvoj, a najveću ulogu u tom procesu imaju upravo roditelji. Kako za Mom Junction objašnjava psihijatrica Majmunah Jusuf (Maymunah Yusuf), postoje određene stvari kojima roditelji, često potpuno nesvjesno, negativno utječu na razvoj djeteta, kako mentalni tako i fizički.

Ogroman utjecaj

- Utjecaj roditelja na djecu je ogroman i utječe na to kako se ponašaju. Naprimjer, održavanje ugodne atmosfere kod kuće pomaže u poticanju sigurnosti i samopouzdanja kod djeteta. S druge strane, dijete koje je sve vrijeme tjeskobno i nervozno često može biti izloženo upravo lošem ponašanju roditelja. Stoga je važno razumjeti da način života i razmirice s partnerom mogu uveliko utjecati na cjelokupni razvoj djeteta i pogled na sve njegove buduće odnose u životu - objašnjava psihijatrica.

Kako naglašava Jusuf Kadiri, postoje određene stvari, tačnije njih četiri, koje naročito negativno utječu na razvoj djeteta. Te stvari podrazumijevaju:

- izgovaranje uvreda i psovki u prisutnosti djeteta ili u komunikaciji s njim

- loše navike poput pušenja, konzumacije alkohola ili laganja kojem je izloženo i dijete

- narušene odnose s drugim roditeljem poput neprestanih svađanja ili nasilja

- probleme s kontroliranjem ponašanja kao što su agresivno ponašanje, vikanje ili fizičko kažnjavanje djeteta.

Vidiljivi problemi

Svaka od ovih navika negativno utječe na razvoj djeteta, a posljedice se u većini slučajeva očituju tek kasnije kada dijete uđe u pubertet ili odraste. Naime, najčešće su vidljivi problemi u održavanju kvalitetnih i zdravih partnerskih odnosa, a osobe koje su odrastale s ovakvim roditeljima također su sklonije depresiji, anksioznosti i agresivnim obrascima ponašanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.