SAVREMENO RODITELJSTVO

Agresivnost kod djece: Kako roditelji mogu utjecati na emocionalni razvoj

Razumijevanje uzroka ključno je za roditelje kako bi pravilno mogli detektirati i adresirati problem

Pomozite djetetu da izrazi emocije. Unicef

Dž. R.

17.4.2024

Djeca sve češće ispoljavaju agresivno ponašanje što često ostavlja duboke posljedice na njihov socijalni i emocionalni razvoj. Nju mogu izazvati razni faktori, uključujući promjene u obiteljskoj dinamici, tehnološke utjecaje i društvene pritiske. Razumijevanje ovih uzroka ključno je za roditelje kako bi pravilno mogli detektirati i adresirati problem.

Uzroci agresivnosti kod djece

Agresivno ponašanje može proizlaziti iz različitih izvora. Psihološki stres, osjećaji nesigurnosti ili isključenosti, i nedostatak adekvatne roditeljske pažnje često su temeljni uzroci. Također, djeca koja su izložena nasilju ili agresivnom ponašanju u medijima ili svojem neposrednom okruženju mogu naučiti i replicirati takvo ponašanje. Brza modernizacija i razvoj tehnologije dodatno mogu doprinijeti osjećaju izolacije i frustracije među djecom, što može biti poticajno za agresivnost.

Važna je detekcija problema

Rano prepoznavanje agresivnog ponašanja ključno je za efikasno intervenciju. Roditelji bi trebali biti pažljivi prema promjenama u ponašanju svoje djece, kao što su povećana iritabilnost, problemi sa spavanjem ili fizička agresivnost prema vršnjacima ili odraslima. Redovni razgovori s učiteljima i trenerima mogu pomoći u identifikaciji potencijalnih problema, posebno ako dijete pokazuje agresivnost u školi ili tokom sportskih i drugih aktivnosti.

Učenje nenasilne komunikacije

Vještine nenasilne komunikacije trebale bi se početi učiti već u ranoj dobi. Već u predškolskoj dobi, djeca mogu naučiti osnovne aspekte empatičnog slušanja i izražavanja vlastitih osjećaja riječima umjesto agresivnim ponašanjem. Kroz igru i svakodnevne interakcije, roditelji mogu poticati djecu na izražavanje misli i osjećanja na konstruktivan način.

Savremeni izazovi

Roditelji ponekad nesvjesno mogu doprinijeti agresivnom ponašanju djeteta nedosljednošću u discipliniranju ili nedostatkom vremena provedenog s djetetom. U doba tehnologije, važno je također ograničiti vrijeme koje dijete provodi pred ekranima, jer prekomjerna izloženost medijima može potaknuti agresivno ponašanje. Umjesto toga, poticanje aktivnog vremena, kao što su sportovi, umjetničke aktivnosti ili druženja s vršnjacima, može pozitivno utjecati na emocionalni razvoj djece.

Implementacijom ovih strategija, roditelji mogu pridonijeti zdravijem razvoju svoje djece, smanjiti incidenciju agresivnog ponašanja i osigurati da njihova djeca rastu u emocionalno stabilne i socijalno kompetentne osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.