PROTEIN MIOGLOBIN

Tečnost iz crvenog mesa nije krv: Otkrivena najveća zabluda

U pitanju je voda pomiješana s proteinom po imenu mioglobin

Srednje pečen biftek. Instagram

M. Z.

31.12.2023

Sigurno je da vam se dešavalo da kupite svjež odrezak mesa koji, kada počnete da ga siječete ili samo stavite u tavu da ga pržite, počne da ispušta crvenu tečnost. I svi vjerujemo da je to krv - ali poslije ovog teksta više to nećete misliti.

Naime, stručnjaci su došli do iznenađujućeg otkrića.

@ohdavid_ Did you know? 👀🥩 #bbq #cooking #meatlovers #mediumrare #foodie #learnontiktok ♬ original sound - Cameron Parker

Kuhar Vade Vistling objasnio je da će previše pripreme mesa uvijek ostaviti "manje ukusan i suhi biftek", a s njim se i šef kuhinje Lorent Turundel složio rekavši da je naručivanje srednje spremljenog bifteka najbolji način da zadržimo prirodan okus mesa koji on sa sobom nosi, piše Joe.co.uk.

Preporuka je da jedete srednje spremljen biftek, odnosno nemojte ga pržiti do kraja jer će tako postati suh i neće biti ukusan. Biftek koji više izgleda živ nego pržen čak i poslije pripreme u tavi dat će tijelu potrebnu količinu željeza i fosfora koji mogu spriječiti umor. Željezo će omogućiti potrebnu količinu kisika u krvi, dok je fosfor dobar za zdravlje kostiju.

Čak i ako vidite da iz mesa "izlazi krv", znajte da to ona nije.

Prilikom klanja životinje, krv se uklanja, tako da i poslije tog procesa u mišićnom tkivu ostaje vrlo malo krvi. Ta crvena tečnost je zapravo voda pomiješana s proteinom koji se zove mioglobin i koji je zapravo ružičaste boje, ali nam djeluje kao da je više crvena zbog boje mesa iz kog curi.

Spomenuti mioglobin je razlika između bijelog i crvenog mesa - što meso ima više ćelija mioglobina, meso će biti crvenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.