IZNENADIT ĆE VAS BROJ

Koliko riječi pas zaista može razumjeti

Istraživanja pokazala da je njegovo razumijevanje jezika je na nivou dvogodišnjeg djeteta

Imaju određeni nivo razumijevanja jezika. Printscreen/Instagram

E. Ag.

6.2.2023

Iako ne mogu pričati, psi razumiju mnogo toga što im ljudi govore.

Čak razumiju neke riječi i fraze za koje ste apsolutno uvjereni da nemaju pojma šta znače.

Samo djelić sekunde prije nego što izgovorimo riječi poput “šetnja” ili “nagrada”, psi mogu da predvide i reaguju na ono što želimo da kažemo. Mogu čak da dešifruju i ton našeg glasa.

Iako rječnik pasa nije ni približno tako veliki kao naš, nova studija ukazuje da prosječan pas može dosljedno da reaguje na 89 riječi ili fraza. Skoro polovina ovih riječi su komande, poput “sjedi” ili “stani”, ali razumiju i neke druge riječi, kao što je “čekaj” i “nagrada”.

Više od 200 specifičnih riječi

Utvrđeno je da dresirani psi zapravo odgovaraju na više od 200 specifičnih riječi, što je otprilike jednako rječniku dvogodišnjeg djeteta.

Iako pas ne govori ove riječi kao što to radi dijete, izgleda da reaguje na određene riječi na specifičan i dosljedan način, što sugeriše da ima određeni nivo razumijevanja jezika.

Nalazi su zasnovani na utvrđenoj kontrolnoj listi riječi, koju koriste roditelji da procijene rječnik svog djeteta. U ovom slučaju, međutim, istraživanje je ispitalo 165 vlasnika različitih rasa, uzrasta i profesija.

Obim rječnika psa

Dok se čini da rasa i trenažni status psa (naprimjer, policijski pas) utječu na obim rječnika psa, starost i osobine vlasnika nisu utjecali na listu.

Istraživanja u prošlosti su pokazala da psi mogu naučiti da reaguju na nevjerovatan broj ljudskih riječi ako se podvrgnu intenzivnoj obuci. Godine 2004. istraživači su izvijestili o border koliju po imenu Riko, koji je naučio da izvlači preko 200 predmeta, uključujući plišane igračke i lopte, samo čuvši njihova imena.

Godine 2011., nakon tri godine obuke, još jedan border koli je naučio imena 1.000 igračaka. Neki posebno pametni psi mogu čak naučiti nove riječi nakon što ih čuju samo nekoliko puta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.