RECEPTI

Pržena riža iz rerne

Ova jednostavna metoda pripreme pržene riže u rerni će svaki put proizvesti ukusno jelo savršene teksture

Ukusna riža iz rerne. Printscreen

M. Z.

21.2.2023


Ova jednostavna metoda pripreme pržene riže u rerni će svaki put proizvesti ukusno jelo savršene teksture.

Sastojci

400 griže dugog zrna

2 kašike ulja

1 kašika sezamovog ulja

3 češnja češnjaka

50 g maldog luka, nasjeckanog

50 g paprike babure, nasjeckane

50 g mrkve, nasjeckane

50 g graška

150 g kuhanog mesa po izboru

700 g pilećeg temeljca ili supe, kipuće

3 kašike sojinog umaka

2 kašičice ljutog umaka (ako želite)

Priprema

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Stavite rižu u veliki lim za pečenje, prelijte uljem i uljem do sezama i dobro promiješajte.

Dodajte češnjak, mladi luk, papriku, mrkvu, grašak i šunku. Posolite i dobro promiješajte.

Pomiješajte pileću supu, sojin umak i ljuti umak (ako koristite) u loncu na jakoj vatri. Promiješajte i pustite da zavrije.

Izlijte supu preko riže i kratko promiješajte. Vrh čvrsto prekrijte dvostrukim slojem aluminijske folije.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 32 minute. Izvadite i ostavite stajati 10 minuta. Maknite foliju i samo malo promiješajte rižu viljuškom.

Probajte i prilagodite začine.

Vratite u rernu

Povećajte temperaturu rerne na 245 stepeni i vratite nepokrivenu rižu u rernu dok ne porumeni i dobije koricu, oko 10 minuta. Poslužite vruće uz prženo ili poširano jaje na vrhu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.