KORISNO

Koliko dugo smo zarazni kada smo prehlađeni

Jedini način za liječenje je da puno odmaramo, ostanemo hidrirani i jedemo hranu koja jača imunitet

Dvije sedmice ne idite među ljude. Printscreen

Z. K.

25.4.2023

Prehlada je zapravo prilično uobičajena, a odrasli se u prosjeku prehlade dva do tri puta godišnje, donosi Women's Health. Međutim, mnogi ljudi još uvijek ne znaju tačan odgovor na pitanje koliko su zapravo dugo zarazni kada se prehlade.

Virusna infekcija

- Obična prehlada je virusna infekcija gornjih disajnih puteva koju može uzrokovati niz različitih virusa - kaže doktorica porodične medicine Ejmi Zak (Amy Zack).

S obzirom na to da su prehlade virusne, jedini način za liječenje obične prehlade je da puno odmaramo, ostanemo hidrirani i jedemo hranu koja jača imunitet. Doktorica također naglašava kako antibiotici ne liječe običnu prehladu.

U slučaju da se razbolite, mogli biste da imate sljedeće simptome grlobolju, curenje iz nosa, blagi kašalj, kihanje, slabost, gubitak apetita i bolove u tijelu. Kada je riječ o trajanju zaraze, odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Dvije sedmice

- Svako s prehladom može biti zarazan dok ima simptome, a to razdoblje u većini slučajeva iznosi jednu ili dvije sedmice. Isto tako, istraživanja nam pokazuju kako je najbolje pričekati najmanje 72 sata od prestanka simptoma prije odlaska među ljude jer biste ih u protivnome vrlo lako mogli zaraziti - dodaje Zak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.