REVOLUCIONARNO

Pronađen protein koji štiti zglobove od osteoartritisa

Ovo je prvo otkriće da je određeni protein, koji se dovodi u vezu s ćelijskom strukturom identificiran kao zaštitnik

Trenutni tretmani za osteoartritis podrazumijevaju ili operaciju ili su usmjereni na kontrolu bola. Nobell

Z. K.

18.8.2023

Osteoartritis je nepovratno, bolno i iscrpljujuće stanje zglobova koje karakterizira raspad hrskavice koja oblaže krajeve kostiju, a naučnici su otkrili da jedan, nedovoljno istražen protein, pomaže u održavanju zglobne hrskavice zdravom.

Terapija hrskavice

Neistraženi protein adseverin, kako su otkrili istraživači s University of Delaware, može da se koristi za prevenciju osteoartritisa, a ovo revolucionarno otkriće objavljeno je u časopisu Science Advances. Dr. Džastin Pereno (Justin Parreno) s University of Delaware otkrio je da protein adseverin pomaže u održavanju zglobne hrskavice zdravom.

Ovo je prvo otkriće da je određeni protein, koji se dovodi u vezu s ćelijskom strukturom, identificiran kao zaštitnik od osteoartritisa, a do otkrića je došlo gotovo slučajno. Tim istraživača radio je na drugoj terapiji hrskavice kada je dr. Pereno otkrio da zdrave ćelije hrskavice sadrže velike količine adseverina, dok ga nezdrave ćelije hrskavice ne sadrže.

Osjetljivost ćelija

Količina adseverina na kraju regulira strukturnu skelu ćelija, nazvanu filamentozni F-aktin. F-aktin djeluje kao štit protiv naprezanja ćelija hrskavice do kojih dolazi kada se zglobovi pomjeraju. Gubitak F-aktina uzrokuje da ćelije na kraju umru.

- Ćelije su zaista okrugle, a oko ćelija se nalazi F-aktin. Ako izgubite F-aktin, te ćelije postaju osjetljive jer se javlja mehanički stres na njih i vjerovatno će zbog toga odumrijeti. Mrtve ćelije nisu u stanju da proizvedu molekule koji su potrebni za regeneraciju hrskavice i na kraju se hrskavica degradira. 

Ne samo da ćelije umiru, već i preostale ćelije počinju da proizvode molekule koji izazivaju dodatne probleme u hrskavici što dalje dovodi do ozbiljnog oštećenja zgloba - kaže dr. Pareno.

Nije testirano na ljudima

Trenutni tretmani za osteoartritis podrazumijevaju ili operaciju ili su usmjereni na kontrolu bola. Iako dr. Pereno napominje da istraživanje nije testirano na ljudima, ističe kako bi nalazi istraživanja mogli da „otvore vrata“ novim terapijama koje ciljaju na protein.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.