OMILJENI NAPITAK

Je li dobro da pijemo kafu kad smo bolesni: Evo šta kažu ljekari

Budite oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, on ima i blagi diuretski učinak pa se nikako ne savjetuje kod bolesti s povraćanjem

Printscreen

M. Z.

18.10.2023

Često se topli napitak smatra ljekovitim za razne respiratorne bolesti, poput prehlade ili gripe, a i studije pokazuju da topla pića mogu pomoći ublažiti simptome poput curenja iz nosa i upale grla. Ipak, kad je o kafi riječ, stvari nisu tako jednostavne, a jedan od najvećih razloga je taj što nas ona drži budnima, a kada je bolesno, tijelo treba odmor.

Virusne infekcije

- Kofein je stimulans i, iako vjerovatno neće imati puno utjecaja na lijekove koje možda pijete, njegova stimulativna priroda može biti kontraproduktivna - kaže profesor epidemiologije Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane u Nju Orleansu Suan Hasig (Hassig).

- A kada imate posla s virusnom infekcijom, stvarno se trebate dobro odmoriti. Naime, san tijelu pomaže da se izbori i oporavi od virusa, a budući da je svrha kafe da nas drži budnima, može nam otežati spavanje koje nam je tada potrebno. Isto vrijedi i za energetska pića, koja često imaju više kofeina od šoljice kafe - kaže Hasig.

Previše kofeina može biti loše za vas i kada ste najzdraviji, rekao je Hasig, a kada se pije u velikim količinama, kafa nas može i dehidrirati.

-Također, budite oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, ima i blagi diuretski učinak - rekao je za HuffPost predstojnik Odjela za integrativnu medicinu i nutricionističke nauke iz Filadelfije, dr. Danijel Monti (Daniel).

Blaga dehidracija

Imajte na umu da to ipak ne vrijedi za svakoga: nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno piju umjerenu količinu kafe ne dehidriraju zbog nje, već do blage dehidracije dolazi kod onih koji nisu navikli na kofein i piju ga puno odjednom.

Dakle, ako inače ne pijete kafu, nije dobra ideja kada ste prehlađeni ili imate gripu odjednom kuhati pun lonac. Umjesto toga, važno je hidratizirati se vodom. A ako zbog bolesti povraćate ili imate proljev, posebno je važno paziti na hidrataciju (vodom, ne kafom).

-Hidracija može biti zabrinjavajući faktor ako je bolest ozbiljna i riječ je npr. o težoj gripi - rekao je ljekar i dodao da tada kafa nije dobra jer može i uznemiriti želudac.

Neke infekcije poput gripe mogu uzrokovati i gastrointestinalne simptome, a pogoršanje cijelog tog sistema od želuca do crijeva jednostavno nije dobra ideja.

U tom slučaju savjetuje da preskočite i jutarnju šoljicu.

Čajevi i supa

- Inače nema ničeg lošeg šoljici kafe, posebno u prvoj polovici dana jer može spriječiti i glavobolje te pomoći da se pokrenemo, ali treba biti umjeren i dovoljno se odmarati. Vrlo je važno uvijek, a posebno u bolesti održavati dobar nivo hidratacije, a najprikladniji su obična voda i prirodni sokovi - kaže Hasig, kao i vrući biljni čajevi i topla supa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.