RIJEČ STRUKE

Hoćemo li se stvarno razboljeti ako izađemo na hladnoću mokre kose

Ljekari pojašnjavaju da nam izlaganje hladnoći samo po sebi ne može uzrokovati bolest, ali može narušiti imunitet

Žanamari Peričić ne strahuje od prehlade. Instagram

M. Z.

31.12.2023

Ljekari pojašnjavaju da nam izlaganje hladnoći samo po sebi ne može uzrokovati bolest, ali može narušiti imunitet.

Virusi i bakterije

Sigurno ste više puta u životu čuli upozorenja o opasnostima izlaska iz kuće mokre kose, a one navodno uključuju čak i rizik od smrti. Koliko je u tome istine i bismo li zaista trebali dobro osušiti kosu prije izlaska, posebno zimi, pojasnili su ljekari, prenosi Tportal.

- Ne možete dobiti prehladu samo zato što ste izašli na hladnoću - rekao je Šon O’Leri (Sean O’Leary), predsjednik Odbora za zarazne bolesti Američke akademije pedijatara, i pojasnio:

- Obična prehlada, gripa i druge respiratorne bolesti, uključujući COVID-19, uzrokovane su virusima. Neke infekcije sinusa uzrokuju bakterije. Ti se mikrobi obično šire udisanjem respiratornih kapljica i čestica od bolesnih osoba, jedenjem ili pijenjem nakon njih ili dodirivanjem kontaminiranih površina, pa zatim dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Ipak, u oprezu ima neke opravdanosti. Naime, hladno zimsko vrijeme može stvoriti povoljnije okruženje za mikroorganizme – kako vani, tako i u našem tijelu. Neka istraživanja su sugerirala da niske temperature mogu pomoći virusu koji uzrokuje gripu da duže preživi.

Hladnoća, također, može utjecati na imunološki sistem, čineći nas osjetljivijima kada smo izloženi mikroorganizmima i tako sklonijima bolesti.

- Istraživanja pokazuju da se naša osjetljivost na virusne infekcije otprilike udvostručuje padom temperature, čak i ako ona padne samo za pet Celzijevih stepeni - rekao je Benjamin Blejer (Bleier), direktor istraživanja u području otorinolaringologije u Masačusetsu, za Washington Post.

Hipotermija, značajan pad tjelesne temperature uzrokovan produženom izloženošću ekstremnoj hladnoći, također može oslabiti imunološki sistem.

Veći problem su druženja u zatvorenim prostorima

- Ne bih se previše brinuo zbog izlaska s mokrom kosom - rekao je O’Leri i zaključio:

“Brinuo bih se o tome da budemo zaštićeni od stvari za koje znamo da mogu biti vrlo ozbiljne, posebno vacinacijom protiv koronavirusa, gripe ili respiratornog sincicijskog virusa.”

S druge strane, doktorica Monika Gandi (Monica Gandhi) tvrdi da uzrok češćeg razbolijevanja nije u hladnoći, već u činjenici da se svi družimo u zatvorenim prostorima pa se virusi brže šire.

U svakom slučaju, izlazak na hladnoću s mokrom kosom možda može oslabiti imunitet, ali ne može direktno uzrokovati prehladu, gripu i slične zarazne bolesti jer se one šire direktnim kontaktom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.