NAJČEŠĆA KOD ŽENA

Retronihija: Često neprepoznato stanje

Ključno je educirati pacijente kako tretirati i spriječiti pojavu

Neadekvatna obuća može pospješiti nastanak. Facebook

Dž. R.

24.4.2024

Izvedenica novijeg datuma, retronihija (retronychia), označava rast nokta unazad.

Simptomi ovog stanja

Karakterizira je trijada simptoma: prestanak rasta nokta, proksimalna paronihija i xanthonychia (žuta boja nokta). Nastaje najčešće zbog ponavljane traume uzrokovane nošenjem neadekvatne obuće koja “gura” nokat unazad i gore. 

Dolazi do upale na mjestu proksimalnog nokatnog nabora uz vidljiv rast novog nokta ispod starog. Distalni rub nokta najčešće dobro prijanja uz nokatni krevet, a rast nokta nije primjetan jer novi nokat raste ispod starog.

Češća kod odraslih

Dolazi do začaranog kruga upale proksimalnog nabora nokta uz stvaranje piogenog granuloma, granulacije i žućkaste obojanosti nokta. Druga potvrda dijagnoze retronihije je prestanak rasta nokta, pacijent navodi da duže vrijeme nije imao potrebu skraćivanja zahvaćenog nokta.

Retronihija je često dijagnostički neprepoznata. Javlja se uglavnom kod odraslih, ali se može javiti i kod djece i mlađih adolescenata.

Neudobna obuća

Statistički se najčešće javlja kod žena (80 posto) i zahvata nokte nožnih palčeva (više od 90 posto). Time se objašnjava uzročna povezanost nastanka retronihije sa nošenjem neudobnih cipela kod žena, ali i uloga sportske, neadekvatne obuće kod trčanja u muškaraca. 

Nokti na rukama mogu biti zahvaćeni, ali se u tim slučajevima radi o akutnoj povredi kao što je trauma, opeklina, artritis i akutna paronihija.

Liječenje retronihije

U upalnom stadiju provodi se aktivno liječenje upale ovisno o kliničkom izgledu i nalazu prethodne dijagnostičke obrade (mikološka obrada i bakteriološki bris).

U liječenju se kao dodatak osnovnoj protupalnoj terapiji provodi i terapija „taping metodom“. Zatezanjem podnokatnog tkiva oslobađa se prostor za normalni rast nokta.

Potrebno je stalno nošenje zaštite na zahvaćenom prstu u obliku spužvaste tube kojom se sprječava ponavljanje traume.

Edukacija pacijenta o uzroku nastanka promjena na noktu i način na koji se uzrok može eliminirati kao i metode pravilnog odabira obuće i čarapa koje su ključne kako u liječenju postojećeg problema, tako i u sprječavanju nastanka recidiva, je ključna.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.