LIJEČNIK ODGOVARA

Masaža za bolji san

Korisni savjetiMasaža ne čini čuda, ali većina je beba poslije masaže opuštena i mirna

23.2.2017

Moja beba nije neka spavalica. Zapravo, teško ju je uspavati. Čula sam da postoje masaže koje pomažu bebi da brže zaspi i duže spava. Je li to tačno?

– Masaža ne čini čuda, ali većina je beba poslije masaže opuštena i mirna – zato će brže i lakše zaspati . Osim toga, masaža opušta muskulaturu i podstiče protok krvi. A radit ćete ovako:

– Sobna temperatura treba biti oko 24 stepena Celzija. Namažite dlanove mlakim maslinovim uljem. Za početak obujmite dlanovima bebinu nogicu i snažno tapkajte prstima po njenim butinama, s lijeve i desne strane. Ponovite masažu i na drugoj nogici, pa pređite na ruke i na isti način izmasirajte nadlaktice.

– Drugi način je nježno povlačenje dlanova niz bebino tijelo počevši uvijek od srca. Kad beba leži na leđima raširenih nogica, nježno je pritišćite dlanovima od vrata prema guzi – to također opušta mišiće.

– Masaže ne smiju trajati duže od 20 minuta, a bilo bi dobro da ih izvodite svakog dana u isto vrijeme i to pola sata poslije obroka, kad je varenje već počelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.