LIJEČNIK ODGOVARA

Ulošci u cipelama - da ili ne

Tabani su važni i zbog položaja svih zglobova iznad koljena, kukova i kičme

Avaz.ba

31.10.2017

Zanima me je li neophodno da dijete od dvije godine nosi cipele s uloškom, jer neke tene i sandale taj uložak nemaju, a prodavači me uvjeravaju da takva obuća nije štetna za dijete. Do kad bi dijete trebalo nositi cipelice s uloškom? Čitala sam da djeca do tri godine i ne trebaju nositi cipelice s uloškom, jer ona imaju neki "jastučić na stopalu".

- Sve što ste čuli tačno je, samo treba vidjeti šta se od toga odnosi na vaše dijete. Uložak u cipeli nije obavezan ako dijete ima pravilno formiran svod stopala. Gotovo sve bebe imaju masni jastučić koje se gubi nekoliko mjeseci po rođenju pa do treće godine.

Pogledajte da li ga vaše dijete ima ili se izgubio (to je masno tkivo koje ima zaštitnu funkciju). Nošenje uloška ne garantira da dijete neće imati ravna stopala (ako je prisutan nasljedni faktor), ali obezbjeđuje ravnomjernu raspodjelu težine da bi stopala imala pravilan položaj pri stajanju i hodu.

Tabani su važni i zbog položaja svih zglobova iznad koljena, kukova i kičme. U uzrastu od dvije godine, kada mišići i ligamenti još nisu potpuno razvijeni, mnogo je važnije da cipela bude duboka i čvrsta oko skočnog zgloba sa zadnje strane, nego da ima uložak, kao i da u prednjem dijelu bude dovoljno široka da za sve prste ima dovoljno prostora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.