LIJEČNIK ODGOVARA

Spuštena stopala kod djece

Avaz.ba

9.11.2017

Kod mojeg trogodišnjeg sina, otkad je prohodao, primjećujem jako spuštena stopala i petu, dok vanjski dio ide lagano prema van. Pedijatrica mi je rekla da dijete do tri godine ne treba voditi ortopedu, no ja sam ga svejedno odvela.

Ortoped mi je samo savjetovao kvalitetne cipelice (dobar uložak, povišene i čvrste), no ja ne vidim napredak. Stanje je isto, ako ne i gore. Neki ljekari savjetuju da dijete ne treba nikakve uloške, jer se time situacija neće popraviti, već stimulaciju mišića, boso hodanje i slično.

Moje dijete stalno hoda boso, iako su mu stopala takva kako sam ih opisala, vrlo je stabilno i spretno. Također, imam 6-godišnjeg sina koji već osam mjeseci nosi uloške, no kod njega početno stanje nije ni približno bilo tako loše. Šta je najbolji izbor?

- Rijetko je potrebno primijeniti ortopedski uložak u djeteta koje je navršilo tri godine. Najvažnije je učvrstiti petu u okomitom položaju, a za to su najvažnije cipele kakve su vam savjetovane.

Kod predškolskog djeteta najvažniji dio je tzv. supinacijski klin - zadebljanje s unutrašnje strane uloška u dijelu koji dolazi ispod petne kosti, čime se peta vraća u uspravni položaj.

Nadalje, postavlja se i potpora uzdužnog svoda stopala (zadebljanje ispod unutarnjeg luka stopala). Kod djece se ne postavlja potpora ispod poprečnog svoda (dio ispod korijena prstiju stopala).

Ulošci neće izliječiti ove probleme nego će spriječiti daljnje deformacije koje slijede (bježanje palca prema unutra i potkoljenica prema van). Odrastanjem i jačanjem tetiva i mišića stopalo će poprimiti uredan izgled.

Hodanje, trčanje i ostale tjelesne aktivnosti dijete može raditi bosonogo, no u kući, gdje većinu vremena nije aktivno, treba imati odgovarajuću obuću i, eventualno, uložak.

Cipele i ulošci ne pomažu ako se koriste samo za izlaske van, pogotovu kada dijete većinu vremena provodi u kući. Stoga mekane pape zamijenite cipelicama koje će nositi po kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.