LIJEČNIK ODGOVARA

Čime zamijeniti mlijeko kod alergične djece

Avaz.ba

12.12.2017

Unuk mi je alergičan na sve mliječne proizvode, prašinu, mačke, jaja pa jednostavno ne znam šta da mu dam za doručak i večeru. A ima i ekcem.

- Ukoliko nije alergičan na soju (pitajte ljekara), mliječne proizvode zamijenite proizvodima na bazi soje tj. sojinog mlijeka. Današnje tržište omogućava nabavku sojinog mlijeka s raznim okusima (npr. jagode, banane, kakaa), obogaćenog s kalcijem i sl. tako da se takvi proizvodi okusom sviđaju i mlađim naraštajima.

- Sojino mlijeko može se koristiti kao mlijeko za piće, ali i kod pripremanja raznih jela (kuhanjem ili pečenjem). Osim sojinog mlijeka (koje neće uzrokovat alergijske reakcije tipične za mlijeko životinjskog porijekla) na tržištu je danas moguće pronaći i druge proizvode od soje koji bi za vas mogli predstavljati veliko olakšanje.

- Tu npr. možemo nabrojati tofu (sir od soje), sojino brašno, tempeh (kruščić od soje), sojine šnicle, miso (sojina pasta) itd. S obzirom na to da je riječ o mlađem djetetu, vjerovatno će trebati određen period da se ono privikne na okuse ovih proizvoda, ali za početak taj okus možete "zamaskirati" dodavanjem nekog voća u mlijeko (npr. u obliku frapea), dodatkom vanilije, kakaa ili već neke njemu omiljene namirnice.

- Što se jaja tiče, ne može se puno pomoći, ali kod alergija na jaja obično je riječ o alergiji na proteine bjelanceta ili proteine žumanceta. Ukoliko vaš unuk ima samo jednu od ove dvije vrste alergija slobodno može konzumirati ono suprotno, pa to opet može biti olakšavajuća činjenica.

A evo i nekih ideja za doručak i večeru: riža kuhana na sojinom mlijeku (ukoliko se unuku ne sviđa okus sojinog mlijeka možete ga prilikom pripreme razrijediti vodom ili mu npr. dodati kakao); zobene pahuljice kuhane na sojinom mlijeku, frape sa sojinim mlijekom, gris, palenta, corn-flakes i ostala slična jela, ali naravno opet pripremljena sa sojinim mlijekom. U trgovinama možete kuptiti i pudinge na bazi soje i slične proizvode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.