LIJEČNIK ODGOVARA

Atopijski dermatitis i astma djece

Avaz.ba

21.12.2017

Imam sina starog 3 godine, sa 9 mjeseci starosti dobio je osip po koži praćen svrbežom. Ljekari su ustanovili da je to atopijski ekcem koji se često javlja kod djece. Uglavnom da se sam povuče poslije 3-4 godine života. Koristim različite kreme, dobila sam i od kreme sa kortizonom koje se koriste samo kad je jaka upala. Sad uglavnom koristim masnu kremu od nevena, koja se pokazala prilično dobro. Alergo-test je pokazao reakciju na bjelance jajeta. Je li moguće da dobije astmu ili bronhitis (do sada nije imao nikakvih problema u vezi disanja ili tome slično)?

- Ne navodite kada je vašem sinu urađen alergološki test, te da li je ponavljan u dobi od 3 godine? Također je bitno da li je vaš sin do sada imao kakve simptome "bronhitisa" i da li mu često curi nosić, uz kihanje i kašljanje.

Zato vam se može preporučiti da pratite pojavu navedenih simptoma, jer oni mogu upućivati na pojavu senzibilizacije na inhalacijske alergene, koja se nerijetko susreće u djece s atopijskim dermatitisom (ekcemom).

Ukoliko se neki od navedenih simptoma javlja u vašeg sina posavjetujte sa specijalistom alergologom, jer se u visokom postotku djece koja imaju atopijski dermatitis javljaju alergijski rinitis i astma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.