LIJEČNIK ODGOVARA

Kako približiti hranu izbirljivom djetetu

"Bebe i mame"

30.1.2018

Moj sin je star dvije godine, a već nekoliko mjeseci ne jede ništa, osim čokolina na bočicu. Kašikom neće da jede baš ništa, iako je ranije jeo sve - voće, povrće, ribu, meso. Jedan ljekar nam je rekao da će se to promijeniti samo od sebe, a drugi da ga prisilimo. Probala sam sve što sam mogla, ali uzalud. Voli jesti hljeb i nije mršav, čak je i malo bucmast.

Očigledno da vaš sin uzima dovoljno kalorija (možda čak i više nego što mu je potrebno). Problem je u tome što se nekvalitetno hrani. A taj problem tipično nastaje kada se majka počne brinuti da joj dijete ne umre od gladi zato što ne jede, pa se onda krene linijom manjeg otpora - daje mu se hrana koju ono voli.

A, zaprvao, biste se trebali ponašati kao da imate petero djece; koristite "restoranski" pristup - priredite obrok kakvim smatrate da bi trebao biti (raznovrstan). Ponudite ga i, po mogućnosti, osigurajte da dijete ne jede samo.  

Kada pokaže jasnim znakom da ne želi jesti, tada ga bez emocija  maknite od stola i pospremite tanjir. Do sljedećeg obroka može piti samo vodu. Tek ako pojede koliko-toliko veću količinu ponuđenog obroka dajte mu slasticu i sok. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.