LIJEČNIK ODGOVARA

Kad se zubić rano rasklima

"Bebe i mame"

12.2.2018

Djevojčica od dvije godine prije 10 mjeseci pala je i rasklimala jedinice koje su se nakon nekog vremena učvrstile, ali su bile malo izbočenije. Sada je ponovo pala i izbila jedinicu. Šta i kako dalje? Da li će to imati posljedice i na trajnim zubićima? I da li se taj zubić može nadomjestiti nekim ugrađenim, radi čuvanja mjesta trajnom zubiću i boljeg govora?

- Izbijen zub u dobi od tri godine teško je nadomjestiti, jer je to još prerana dob da bi se očekivala dobra kooperacija pacijenta. Traume i promjene koje slijede uz njih svakako su se dogodile i sad treba pričekati očekivano vrijeme od oko tri godine da oko šeste godine starosti djevojčici počnu nicati trajni nasljednici i tek u slučaju da se oni ne pojave u toj dobi onda treba učiniti sljedeći korak, a to je snimak svih zuba kako bi se ustanovilo gdje su i da li su prisutni svi zubi i u kojoj su fazi razvoja.

Pedodont bi svakako trebao pratiti takovo stanje redovnim kontrolama i u skladu sa promjenama i kooperacijom pacijenta odrediti daljnje postupke. Ujedno, ako vam se čini da djevojčica ima poteškoća u izgovaranju povedite je stomatologu koji će vas uputiti dalje, ako je potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.