LIJEČNIK ODGOVARA

Karijes od cucle

"Bebe i mame"

18.2.2018

Moj sin ima 2,5 godine. Prednja, gornja četiri zuba su jako oštećena karijesom. Dječiji stomatolog nam je preporučio da malenom, pod općom anestezijom, stavi navlake na ta četiri zubića (krunice). Po njegovom to bi spriječilo daljnje razaranje zubića i bol. Ako se moj suprug i ja ne odlučimo na taj korak, suočavamo se sa šansom da bi naš sin mogao da trpi bolove i da mu moraju te zube izvaditi opet pod anestezijom. Šta da radimo?

- S obzirom na proceduru koju ste opisali i na karakter promjene moglo bi se reći da se radi o tzv. " karijesu dudanja " koji je već postao prava rijetkost. Ali, isto tako, postoji vjerovatnost da su te promjene i posljedica loše maturacije (sazrijevanja) cakline (površnog sloja zuba).

U svakom slučaju, ako je samo problem estetske prirode, dakle ako situacija nije uzrokovana nekom promjenom npr. amelogenesis imperfecta ili sličnima, onda se ne morate odlučiti na protetiku ionako privremenih zuba.

No ukoliko postoje i drugi parametri koji ukazuju na promjene koje mogu u konačnici rezultirati nekom anomalijom, poput dubokog zagriza i sl. trebalo bi, svakako, spriječiti nastajanje anomalije zagriza i odnosa čeljusti protetikom ako je to predložilo više stomatologa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.