NAŠA TEMA

10 načina dobre zabave

Kako iz obične igre i svakodnevnih obaveza stvoriti vlastitu dvoranu za vježbanje za sebe i svoje dijete

Redakcija

19.9.2016

Nikada nije prerano da vaše dijete postane fizički aktivno. Možda vam je teško pružiti mu primjer o potrebi za kretanjem kada i sami ne vježbate? Evo kako iz obične igre i svakodnevnih obaveza stvoriti vlastitu dvoranu za vježbanje sebi i svom djetetu.

1. Prije ili poslije večere izađite s djetetom u kratku šetnju. Ako je dijete malo, ali je prohodalo, uzmite kolica pa ga malo vozite, a malo neka hoda.

2. Priredite u kući disko za susjede i njihovu djecu. Pomaknite namještaj uza zid, pustite plesnu muziku. Djeca će se odlično zabaviti.

3. Kućanske poslove pretvorite u igru. Recite djetetu kako sitna bića iz prašine žele zavladati vašom kućom te da samo kapetan (umetnite djetetovo ime) može spasiti ukućane, ako ta bića pokupi krpom.

* Objasnite mu da kad pospremi svog medvjedića u kutiju za igračke, bića iz prašine mu neće moći nauditi, a dijete će biti junak.

* Slaganje čistog rublja može biti igra pogađanja. Pokazujte djeci odjeću, a ona neka pogađaju čije je šta.

4. Ako je dijete tek prohodalo, kada ste u trgovini pokušajte ga navesti da hoda umjesto da se vozi u kolicima s namirnicama.

* Kada idete po dijete u vrtić, parkirajte auto na pola puta do vrtića. Tako ćete dio puta zajedeno propješačiti.

5. Kada gledate neki film ili emisiju, iskoristite vrijeme reklama za vježbanje. Smislite šaljiva imena za jednostavne vježbe i izvodite ih zajedno dok ne počne film.

6. Odredite dan u sedmici za večernje sportske igre. S djecom napravite igraće karte na kojima ćete nacrtati životinje kako vježbaju. Svaki član porodice neka uzme kartu i oponaša životinju s nje. Igra traje dok se ne podijele sve karte.

7. Jedan dan u sedmici odjenite sebi i djetetu trenirku i džogirajte. Naravno, tempo će diktirati dijete.

8. Ako pada snijeg, neka vam djeca pomognu u čišćenju balkona ili dvorišta. Nakon čišćenja takmičite se ko će napraviti najviše likova od snijega.

9. Djeca vole kopati po pijesku i zemlji, pa ih zadužite da zalijevaju sobne biljke.

10. Zajedno vodite psa u šetnju. Nova istraživanja kažu da vlasnici pasa lakše gube kilograme i uspješnije održavaju normalnu težinu od ljudi koji nemaju psa.

     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.